Zemřel „misionář tištěného slova“, otec Piero Gheddo

22.12.2017 

V úterý v Miláně ve věku osmdesáti devíti let zemřel misionář Papežského institutu zahraničních misií a zakladatel agentury Asia News, otec Piero Gheddo. Až do poslední chvíle pracoval na nové knize, věnované osudům misionářů z hlediska „vycházející církve“, zdůrazňované papežem Františkem. Narodil se v roce 1929 „dvěma svatým rodičům“, jak je sám nazýval, kterým věnoval dva knižní svazky z celkem devadesáti publikovaných a zasadil se o jejich beatifikační proces. Snil o misijní činnosti v Indii, ale po kněžském svěcení v roce 1953 jej představení určili k tiskovému apoštolátu. Nadále pak odmítali jeho další žádosti o misijní vyslání, přesto nicméně Piero Gheddo procestoval svět jako nikdo jiný a znal misie ze všech hledisek a ve všech zeměpisných šířkách.

Právě díky jemu Itálie v roce 1973 poznala drobnou řeholnici v bílém, modře rámovaném sárí, později známou jako Matku Terezu z Kalkaty. Stejně tak Gheddo docenil brazilského biskupa Heldera Camaru, byť vždy kritizoval marxistické odchylky jednoho z proudů latinskoamerické teologie osvobození. Legendou se staly jeho reportáže z Vietnamu z bouřlivých sedmdesátých let, ve kterých šel s odvahou proti proudu a říkal pravdu o násilné ideologii Vietkongu. Poslední zahraniční cestu vykonal v osmdesáti letech do Bangladéše – o této zemi v souvislosti s papežskou návštěvou píše rovněž ve svém posledním příspěvku na blogu Armagheddo.

Otec Gheddo jako účastník II. Vatikánského koncilu v redakci deníku L´Osservatore Romano a tiskovém středisku Svatého stolce spolupracoval jako odborník na znění dekretu o misijní činnosti církve Ad gentes (1962). V devadesátých letech jej sv. Jan Pavel II. přizval ke spolupráci na encyklice Redemptoris Missio. V otázce hladu ve světě se italský kněz zdržel rychle vynášených soudů, poukazujících na kolonialismus a vykořisťování, i hledání snadných řešení pomocí plošných investic, dovozu technologií a podobně. Spolu s ostatními misionáři spíše poukazoval na nedostatečný kulturní rozvoj, ve kterém hraje zásadní roli výchova a evangelizace, díky nimž se člověk a jeho důstojnost opětovně stávají protagonisty dějin. Pohřební obřady otce Piera Ghedda se budou konat v sobotu v milánském kostele sv. Anny.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.