Mezinárodní konference o paliativní léčbě

9.11.2004 

Volba paliativní léčby jako ?globální? terapie, ohleduplné k tělu i duchu nemocných v terminálním stádiu ? je tématem 19.-té mezinárodní konference Papežské rady pro pastoraci zdraví. Proběhne ve dnech 11. ? 13. listopadu ve Vatikánu. Očekává se více než 650 odborníků ze 73 států. Konference byla dnes představena v Tiskovém sále Svatého Stolce.

Přístup církve ke zkušenosti bolesti se odvíjí od dvou hlavních bodů. Bolest přivádí k tajemství trpícího Krista. Poslední etapa lidského života má být stejnou měrou obklopena profesionální lékařskou péčí i bratrskou blízkostí. Nesmí být zneužívána agresivními a nepřijatelnými rozhodnutími, jako je například eutanázie, ani naopak metodami nepřiměřenými situaci pacienta ? uvedl na tiskové konferenci kardinál Javier Lozano Barragan, předseda Papežské rady pro pastoraci zdraví. Pokrok v paliativní léčbě spočívá především v interdisciplinárnosti tohoto nového lékařského odvětví. Vysvětluje ředitelka onkologického oddělení nemocnice milosrdných bratří v Římě, Vittorina Zagonel:

?Cílem pomoci nemocnému v terminálním stádiu je zajistit kvalitu života, doprovázet ho v jeho potřebách až do smrti. To je základní filosofie této léčby, která ukazuje její potřebu a nároky. Spolupracuje při ní interdisiciplinární skupina, do které patří lékaři, fyzioterapeuti, psychologové, sociální asistenti, duchovní asistenti, dobrovolníci a také členové rodiny.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.