Zemřel kardinál Bernard Law

20.12.2017 

Tiskové středisko Svatého stolce oznámilo, že dnes brzy ráno zemřel emeritní arcikněz baziliky Panny Marie Větší a emeritní bostonský arcibiskup, kardinál Bernad Francis Law. Zesnul v Římě po dlouhé nemoci a ve věku 86 let – nepatřil již tedy ke kardinálům volitelům.

Papež František zaslal soustrastný telegram děkanovi kardinálského kolegia: „Přijal jsem zprávu o odchodu kardinála Bernarda Francise Law, emeritního arcipresbytera papežské baziliky Panny Marie Větší a chci vyjádit kardinálskému kolégiu soustrast. Modlím se za zesnulého, aby jej Pán, bohatý v milosrdenství, přijal k věčnému spočinutí. Uděluji apoštolské požehnání všem, kdo sdílí zármutek nad smrtí zemřelého kardinála, jehož svěřuji mateřské přímluvě Panny Marie Salus Populi Romani.

Kardinál Law se narodil 4.11.1931 v Mexiku a studia absolvoval na Harvardské univerzitě. Na kněžství se připravoval v semináři sv. Benedikta v Los Angeles a na Papežské koleji Josephinum ve Worthingtonu v Ohiu. Byl vysvěcen pro diecézi Jackson ve státě Mississippi, kde nejprve vedl diecézní časopis a poté biskupskou radu pro ekumenické záležitosti. V roce 1973 byl jmenován biskupem diecéze Springfield-Cape Girardeu ve státě Montana, do které o dva roky později pozval všechny členy jedné vietnamské řeholní kongregace (Matky Spoluvykupitelky) a vysvětil dvanáct jejích kněží.

V roce 1984 byl Janem Pavlem II. povolán do čela bostonské arcidiecéze a tentýž papež jej o rok později jmenoval kardinálem. Také v novém působišti v třetí největší diecézi Spojených států amerických kard. Law kromě duchovní obnovy katolických věřících pokračoval v prohlubování ekumenických a mezináboženských vztahů, zejména se židovskou obcí. Tuto zkušenost zužitkoval jak ve vatikánské komisi pro vztahy s judaismem (1976-1981) tak jako člen Sekretariátu pro jednotu křesťanů. Zastával mnohé úřady v rámci Biskupské konference USA a po odchodu z bostonského stolce (2002) se stal arciknězem římské baziliky Panny Marie Větší (2004-2011) a účastnil se konkláve, které v roce 2005 zvolilo Benedikta XVI. Po odchodu kardinála Lawa čítá kardinálský sbor 216 členů, z toho 120 volitelů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.