Svatý otec k dětem: Vydejte se na své vlastní „periferie“

16.12.2017 

Děti z italské Katolické akce se dnes sjely do Vatikánu k tradičnímu vánočnímu setkání se Svatým otcem. Papež František je přijal v předvečer svých narozenin a povzbudil je, aby se stávali muži a ženami pozornými k naléhavým potřebám naší doby, stále více poznamenané lhostejností. V návaznosti na heslo jejich formačního programu, vybízející zaměřovat pozornost s přesností fotografa na hlavní události Ježíšova života, pak děti povzbudil, aby se mu také chtěly stále více podobat:

„Když hledíme na Ježíšův život a jeho poslání, chápeme, že Bůh je Láska. Buďte tedy dobrými „fotografy“ jak co se týče Ježíšových skutků, tak i skutečnosti, jež vás obklopuje. Mějte oči pozorné a bdělé. Častokrát jsou kolem nás zapomenutí lidé, na které nikdo nebere ohled a nikdo je nechce vidět. Jsou to ti nejubožejší a nejslabší, vykázaní na okraj společnosti, protože představují problém. Ve skutečnosti jsou však obrazem Dítěte Ježíše odmítnutého, které nenašlo útulek ve městě Betlémě, jsou živým tělem trpícího a ukřížovaného Ježíše.“

František děti vybídl, aby si položily otázku, komu věnují pozornost, zda je zajímají jen ti nejsilnější a nejúspěšnější nebo zda je někdo, koho snad úmyslně přehlížejí. Obraťte objektiv své pozornosti právě na tyto své „periferie“ a najděte odvahu k prvnímu vstřícnému kroku k těm, které ostatní odmítají, povzbudil Svatý otec děti z Katolické akce. A jako vánoční přání přidal úkol ještě náročnější:

„Milé děti, buďte přátelé a svědkové Ježíše, který přišel do Betléma mezi nás. O těchto již velmi blízkých Svatých svátcích jeho narození, jste povoláni dávat ho stále více poznat svým přátelům, městům farnostem a rodinám,“ rozloučil se papež s dětmi.
František ocenil také pravidelná setkání mladých a starých členů Katolické akce v rámci blížícího se 150. výročí jejího založení, protože – jak dodal – staří lidé jsou pokladem moudrosti a víry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.