Svatý otec: Umění otevírá srdce a mysl pravému smyslu Vánoc

15.12.2017 

Papež František dnes pozdravil umělce a organizátory benefičního vánočního koncertu, který se v sobotu večer koná v aule Pavla VI. Výtěžek představení, jehož záznam v hlavním štědrovečerním programu vysílá také italská televize, bude věnován na dobročinné účely. Tradice benefičních vánočních koncertů vznikla v roce 1993, kdy římský vikariát shromažďoval fondy na stavbu padesáti nových kostelů na římských periferiích, a letos se po desetileté přestávce vrací opět do Vatikánu. Jak římský biskup připomenul v úvodu promluvy, umělci a posluchači tak financují projekt Papežské nadace Scholas Occurrentes, zaměřený proti internetové šikaně, a projekt Nadace dona Boska, jehož cílem je pomoci dětem v Kongu, které v otrockých podmínkách pracují v koltanových dolech.

“Jak víme, Vánoce jsou svátkem, který každý vnímá a účastní se jej. Má schopnost zahřát i ta nejchladnější srdce, strhnout bariéry lhostejnosti vůči bližním, povzbudit k otevřenosti vůči druhému a k nezištnému daru. Proto je zapotřebí, abychom také dnes šířili poselství pokoje a lásky právě o Vánocích (…) – a umění je vynikajícím prostředkem, jak otevřít srdce i mysl pravému smyslu Vánoc. Tvořivost a genialita umělců vyjadřovaná jejich tvorbou, hudbou i zpěvem se dotýká nejniternějších tónů svědomí.“

Kéž se tedy vánoční koncerty stávají příležitostí, jak rozsévat něhu, pokoj a přijetí, které vyšly z betlémské jeskyně, loučil se papež František s protagonisty vatikánského představení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.