Výsledek reformy vatikánských médií: portál Vatican News

14.12.2017 

Ediční multimediální centrum (CEM) – takový je výsledek reformy vatikánských sdělovacích prostředků, sjednocených do Sekretariátu pro komunikaci pod vedením prefekta mons. Daria Viganò. Jednotná gesce, týmová práce, multimediální a multijazykový obsah. Zmíněné centrum bude denně vyrábět jakoukoli typologii mediálních obsahů od audia před video po texty a grafiku. Zpočátku jej vytvořil sedmdesátičlenný tým šesti jazykových sekcí bývalého Vatikánského rozhlasu – italské, anglické, francouzské, německé, španělské a portugalské - pod vedením edičního ředitele, kterým je mons. Viganò.

Postupně se do něj zapojí všech 350 redaktorů a techniků 40 jazykových sekcí Vatikánského rozhlasu a osm dalších institucí, které spadají pod Sekretaritát pro komunikaci.

Jak jeho prefekt vysvětlil při zasedání Rady kardinálů a v italských sdělovacích prostředcích (Corriere della Sera, 12.12.; Avvenire 14.12.), konkrétním projevem reformy jsou nové webové stránky www.vaticannews.va, které budou spuštěny tuto neděli (17.prosince) v prozatímní beta verzi. Pokud bude uživatel hledat dosavadní weby Vatikánského rozhlasu zmíněných šesti jazyků, bude na něj automaticky přesměrován.

Od ledna příštího roku se do Sekreteriátu pro komunikaci včlení rovněž deník L´Osservatore Romano, který si nicméně zachová své jméno i tištěnou verzi.

Vatikánský rozhlas, který prozatím ještě vysílá do Afriky a na Blízký východ, bude vysílat pouze v Itálii a italsky pod novým názvem Radio Vaticana Italia, přičemž rozhlasové pořady ostatních čtyřiceti jazykových redakcí nahradí podcasting.
Webové stránky jazykových sekcí bývalého Vatikánského rozhlasu - kromě zmíněných šesti jazyků - budou pokračovat na starých stránkách (radiovaticana.va), stránky české sekce Vatikánského rozhlasu rovněž na dosavadní adrese a - jakmile to bude technicky umožněno - postupně v průběhu času přejdou na zmíněný nový portál www.vaticannews.va.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.