Zasedání Rady kardinálů o reformě římské kurie

13.12.2017 

Ve Vatikánu skončilo zasedání Rady kardinálů, která papeži pomáhá v reformě římské kurie a církve. Zúčastnili se jí tentokrát všichni její členové s výjimkou kardinála George Pella. Také papež František se účastnil všech jednání kromě dnešního rána, věnovaného generální audienci. O průběhu zasedání informoval vatikánský mluvčí Greg Burke.
Práce kardinálské rady se opět týkala především otázce římské kurie jako nástroje evangelizace a služby papeži a místním církvím. Na pořadu jednání byla tentokrát zejména Kongregace pro klérus, pro evangelizaci národů, pro katolickou výchovu a pro kulturu.

„Pro papeže se reforma neomezuje pouze na struktury a dokumenty. Jde mu spíše o formování určité mentality, totiž mentality služby, aby Svatý stolec sloužil místním církvím a lidé pracující ve Vatikánu sloužili papeži, místním církvím a vyznačovali se duchem služby a evangelizace. Toto třídenní setkání bylo též příležitostí ke kontrole. Tak jako v případě automobilu je zapotřebí po 10 či 20 tisících najetých mil přihlásit se ke kontrole, tak i tady byla provedena podobná kontrola, zejména pokud jde o některé nové úřady. O Úřadu pro rodinu, laiky a život mluvil kardinál Farrell. Dále prelát Viganò hovořil o reformě v Sekretariátu pro komunikaci. Řeč byla také o sekci pro migranty a uprchlíky, činné v rámci Úřadu pro integrální lidský rozvoj. Papež stojí v čele této sekce, chtěl ji zachovat pro sebe. Činnost této sekce představili papežovi dva kněží, Czerny a Baggio. Mluvili o tom, jak pomáhá migrantům, uprchlíkům a také obětem obchodu s lidmi,“ řekl Vatikánskému rozhlasu vatikánský mluvčí Greg Burke.

Příští zasedání Rady kardinálů proběhne na konci února.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.