Latinskoameričtí chudí - z odpadu zdrojem

13.12.2017 

„Situace Latinské Ameriky vyžaduje důkladnější úsilí zaměřené na zlepšení životních podmínek pro všechny tamní obyvatele, aniž by se kdokoli vyřazoval, a zároveň zápas s nespravedlností a korupcí, aby vynaložená snaha přinesla lepší výsledek“, píše papež František v poselství zaslaném na konferenci k 25. výročí založení nadace Populorum Progressio pro Latinskou Ameriku, která probíhá v Římě. „Navzdory potenciálu latinskoamerických zemí současná hospodářská a sociální krize, vyostřená navíc zahraničním dluhem, ochromujícím rozvoj, zasáhla jejich obyvatelstvo a zvýšila jeho chudobu, nezaměstnanost a sociální nerovnost. Současně přispěla k vytěžení a využití našeho společného domova do nepředstavitelné úrovně“, doplňuje Svatý otec. Jak připomíná, nadace založená jeho předchůdcem sv. Janem Pavlem II., uskutečnila v latinskoamerických zemích téměř čtyři a půl tisíce projektů, vedoucích ke zlepšení životních podmínek domorodých národů, míšenců a Afroameričanů. Papež František v poselství varuje před současnými ekonomickými vzorci, které staví do středu pouze bůžka peněz, a požaduje společné nasazení, díky kterému by se skartovaní, tedy chudí Latinoameričané – stali skutečným zdrojem, přinášejícím prospěch nejenom jednotlivým zemím, nýbrž celému lidstvu. Hleďme na Kristovu tvář v každém marginalizovaném bratru a sestře z latinskoamerických národů a následujme tak příkladu, který nám zanechala sv. Tereza z Kalkaty, vyzývá Svatý otec v závěru poselství, kterým pozdravil nadaci Populorum Progressio pro Latinskou Ameriku.

Rozsáhlou amazonskou oblast latinskoamerického kontinentu čeká za dva roky mimořádná biskupská synoda, vyhlášená papežem Františkem letos v říjnu. Cílem je hledat nové cesty evangelizace pro domorodá amazonská etnika, zároveň se však církev touží uceleně vyslovit k sociální problematice a ochraně životního prostředí v amazonském pralese, zdůraznil pro naše mikrofony kard. Lorenzo Baldisseri, generální sekretář biskupské synody. Papež František do Amazonie zavítá 19. ledna v rámci apoštolské cesty do Peru.

“V Puerto Maldonado Svatý otec poprvé – jako papež – vkročí do Amazonie a setká se s místními etniky. Od tohoto setkání se pak budou odvíjet další v rámci přípravy na synodu. Jisté je, že je třeba vyslechnout národy žijící v Amazonii, abychom k synodě došli s dostatkem materiálu, který by vydal na programový dokument. Je velmi důležité zaměřit pozornost na Amazonii, církev má nástroje k tomu, aby to učinila, a podle mého názoru je to nejenom její poslání, nýbrž také povinnost, a to občanská a sociální.“

Uvedl kardinál Lorenzo Baldisseri.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.