Krása má v životě z víry své místo

9.11.2004 

V Synodní aule proběhlo dnes dopoledne IX. veřejné zasedání Papežských akademií s tématem: Via pulchritudinis (cesta krásy): cesta evangelizace a lidské formace. Organizátorem byla tentokrát Papežská rada pro výtvarné umění a literaturu, známá jako Akademie Mistrů od Panteonu, existující již od 16. století. Patří do ní architekti, malíři, sochaři, filmoví tvůrci, historici umění a hudby, básníci, spisovatelé a hudebníci. Jan Pavel II. adresoval účastníkům zvláštní poselství.

Připomněl v něm, že církev ve své dvoutisícileté historii mnoha způsoby kráčel cestou krásy: skrze díla sakrálního umění, které doprovází modlitbu, liturgii i život rodin a křesťanských společenství. Tento poklad, promlouvající jazykem krásy a symbolů, dovoluje porozumět hluboké harmonii mezi vírou a uměním, mezi lidskou tvořivostí a dílem Boha, který je autorem veškeré autentické krásy. Jan Pavel II. podpořil rozvoj nového křesťanského humanismu. Ten se má ubírat cestou autentické krásy, předkládat ji lidem jako cestu dialogu a pokoje mezi národy.

Během veřejného zasedání je každoročně udělována cena papežských akademií. Letos ji obdrželo benediktinské opactví Keur Moussa v Senegalu za úpravu gregoriánského chorálu na bázi africké tradiční hudby.

Potřebuje víra také krásu? - zeptali jsme se předsedy Papežské rady pro kulturu, kardinála Paula Pouparda:

?V situaci podezřívavosti vůči pravdě i dobrotě, se ukazuje via pulchritudinis, cesta krásy, jako stále důležitější jak pro víru, tak i pro svědectví vlastní víry, a to nejen skrze slavení liturgie, ale v celém životě. V Listu umělcům Svatý otec říká: ?víra potřebuje umění?. ? prohlašuje to velmi zřetelně. Pak pokračuje otázkou: ?Potřebuje umění víru?? a odpovídá: ?Ano, protože víra podivuhodně rozšiřuje horizont, skrze zjevení Boha Otce, Ježíše, našeho Boha, který se nám stal bratrem, a skrze Ducha Svatého, Posvětitele. V umění každý skutečný umělec překračuje svět, ve kterém je ponořen, stejně jako my všichni. Ale čím více je kultura materialistická, tím více potřebuje nasávat vzduch, který nám dává víra. Potřebuje to přímo pro svou inspiraci.? - řekl pro náš rozhlas kardinál Paul Poupard.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.