Mons. Michel Aupetit se stal novým pařížským arcibiskupem

7.12.2017 

Paříž má ode dneška nového metropolitu. Svatý otec přijal rezignaci kardinála André Vingt-Trois, který v letošním roce ukončil 75. rok života. Jeho nástupcem se stává biskup Michel Aupetit, dosavadní ordinář diecéze Nanterre. Nový pařížský metropolita dobře zná tuto arcidiecézi. Patřil totiž do jejího kléru a přes 7 let (2006-2013) byl jejím generálním vikářem.

Biskup Aupetit vstoupil do semináře až ve svých 39 letech. Předtím působil přes 12 let jako lékař. Narodil se v roce 1951 ve Versailles. Studia ukončil na lékařské fakultě v Créteil, kde také později přednášel bioetiku a současně působil jako lékař v Colombes na pařížském předměstí.

Kněžské svěcení přijal v roce 1995 z rukou kardinála Jean Marie Lustigera. Později pracoval jako vikář a farář v pařížských farnostech a jako kaplan na gymnáziích. Benedikt XVI. jej v roce 2013 jmenoval pomocným biskupem v Paříži a o rok později se stal sídelním biskupem v Naterre. Ve Francouzské biskupské konference stojí v čele Rady pro rodinu a společnost a je rovněž členem skupiny pro bioetické záležitosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.