Světová luterská federace navštívila římského biskupa

7.12.2017 

Papež František dnes přijal delegaci Světové luterské federace v čele s jejím nedávno jmenovaným prezidentem Musou Panti Filibusem (foto), arcibiskupem Luterské Kristovy církve v Nigérii. Ve své promluvě se vrátil k ekumenickým událostem, které letos připomněly půl tisíciletí od reformace, především ke společné modlitbě ve švédském Lundu:

Především bylo důležité setkat se v modlitbě, protože dar jednoty mezi věřícími není dílem lidských projektů, nýbrž klíčí a vzkvétá Boží milostí. Jedině v modlitbě se můžeme navzájem chovat v úctě. Modlitba očišťuje, posiluje, osvěcuje cestu a pomáhá postupovat vpřed. Modlitba je jako pohonná látka na naší cestě k plné jednotě.

V modlitbě se můžeme navzájem vždy znovu vidět ve správné perspektivě, totiž v perspektivě Otce, jehož pohled na nás láskyplně spočívá, pokračoval papež. Právě v Ježíšově Duchu se totiž modlíme a rozpoznáváme se navzájem jako bratři.

Odtud také pohlížíme na minulé dějiny a děkujeme Bohu za to, že minulé roztržky, jakkoli bolestné, které nás po staletí vzdalovaly a stavěly proti sobě, se v posledních desetiletích slily do cesty společenství, ekumenické cesty povzbuzované Duchem svatým.

Jak dodal papež, tato ekumenická cesta vedla opuštění starých předsudků, zejména díky teologickému dialogu mezi oběma církvemi, jehož padesáté výročí připadá na letošní rok. Jeho nejvýznamnějším výsledkem byla Společná deklarace k učení o ospravedlnění a dokument Od konfliktu ke společenství. Díky očištěné paměti můžeme dnes doceňovat podstatné spojující prvky, zejména náš křest.

Jsme také povoláni bdít a neupadnout cestou do pokušení stagnace. V duchovním životě, stejně jako jako v životě církve, zastavení vždycky znamená návrat zpět: spokojit se se stávajícím, zastavit se ze strachu, lenosti únavy nebo pohodlnosti, dokud jsme na cestě k Pánu spolu s bratřími, znamená odchýlit se od Jeho pozvání.

Na této cestě nepostačují dobré nápady, ale je zapotřebí konkrétních kroků, pokračoval papež. Společná práce pro chudé a nejmenší bratry se může stát vzácným ukazatelem cesty, dodal.

Tímto prostým, příkladným a radikálním způsobem jsme povoláni zejména dnes hlásat evangelium, které je prioritou našeho bytí křesťany ve světě. Smířená jednota mezi křesťany je nezbytnou součástí této zvěsti.

Řekl papež František při setkání s delegací Světové luterské federace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.