Římský biskup přijal ekumenickou radu církví Taiwanu

7.12.2017 

„V mnoha oblastech jsou křesťané povoláni ke společnému šíření důstojnosti lidské bytosti,“ řekl papež František v promluvě k delegaci ekumenické Národní rady taiwanských církví, kterou dnes přijal v Konzistorním sále apoštolského paláce.

S odvoláním na Janovo evangelium, v němž Kristus vybízí učedníky, aby se navzájem milovali, tak jako on miloval je, a ujišťuje, že právě láska je rozpoznávacím znamením jeho následovníků (srov. Jan 13, 34-35), papež František ocenil odhodlání této ekumenické rady považovat lásku za základní princip, protože „bez lásky, svět upadá do chaosu“.

Boží láska, která se má konkrétně vtělovat do života je tedy naší hlavní cestou, je to odpovědnost, kterou sdílíme před světem, abychom svědčili o naději, jež je v nás.

Jak papež připomněl, katolická církev se prostřednictvím Regionální čínské biskupské konference – jak zní oficiální název konference taiwanských biskupů – angažuje v této ekumenické radě od jejího vniku v roce 1991. Posílení vzájemných vztahů rovněž skrze charitativní díla a společné formační projekty budou ku prospěchu celé společnosti, řekl papež a dodal:

Lepší budoucnost pro všechny si totiž vyžaduje formaci mladých generací, především v umění dialogu, aby se mohli stát protagonisty kultury harmonie a smíření, která je tolik nezbytná, a s Boží pomocí byli připraveni kráčet stezkou vedoucí od konfliktu ke společenství, která se ukázala velmi přínosná na cestě ekumenismu.

Mějme před sebou primát lásky a pokračujme po cestě až ke dni, v němž se uskuteční Ježíšovo přání: „aby všichni byli jedno...aby svět uvěřil“ – řekl papež František ekumenické delegaci z Taiwanu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.