Papež: Zpěv vnáší klid do sužovaných a ztrápených rodin

7.12.2017 

Vyzpívejte ryzí hodnoty života a chvalte zpěvem Boha, řekl dnes Petrův nástupce členům dětského smíšeného pěveckého sboru z boloňského Institutu Antonianum (Piccolo Coro Mariele Ventre dell´Antoniano). Tato instituce středoitalské františkánské provincie se kromě dobročinnosti zaměřuje na vzdělávací a kulturní práci – působí při ní divadelní akademie, středisko pro šíření Božího Slova (vnášející evangelium na veřejná místa, kupříkladu do hotelových pokojů), dětský filmový festival, bienále sakrálního výtvarného umění a především televizní produkční centrum. Nejvýznamějším televizním produktem františkánské kulturní instituce je každoroční mezinárodní festival dětské písně Zecchino d´oro, doslova „Zlatý dukát“, který formoval celé generace Italů.

Malé soutěžící interprety již bezmála pětapadesát let doprovází zmíněný dětský sbor, který založila dnes již zesnulá katechetka a klavíristka Mariele Ventre, o jejíž beatifikaci italští františkáni požádali před několika lety boloňského arcibiskupa. Padesátičlenný sbor kromě dětského festivalu vystupuje na vlastních koncertech po celém světě a opakovaně zavítal také do Vatikánu, kde jej přijali Pavel VI., Jan Pavel II. a nyní také papež František. V krátkém pozdravu ocenil krásnou pěveckou produkci dětského sboru, která těší malé i velké:

Svými písněmi totiž – v mistrné jednoduchosti – přinášíte klid a vyrovnanost, které jsou pro všechny tolik nezbytné, zejména pak pro rodiny zkoušené obtížemi a utrpením.“

Pokračujte touto cestou, a děkujte tak Bohu za veškeré dobro, kterým nás obdarovává:

Kéž v této adventní době předvánoční přípravy mohou vaše písně vyprávějící o Ježíšově narození pomoci vašim posluchačům, aby pochopili lásku a úžas z toho, co se v Betlémě stalo před dvěma tisíci lety. Bůh se stal dítětem, aby v každé době byl člověku nablízku a prokazoval mu svou nekonečnou něhu.“

Řekl papež dětem z boloňského pěveckého sboru a pomodlil se s nimi Zdrávas Maria – s prosbou, aby nás Matka Boží naučila, jak očekávat Ježíše.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.