Papež k dárcům letošní vánoční výzdoby na Svatopetrském náměstí

7.12.2017 

Poslední dnešní audience patřila dárcům letošního vánočního stromu a jesliček, které jsou již k vidění na Svatopetrském náměstí. Petrův nástupce přijal v aule Pavla VI. poutníky z polské diecéze Ełk, odkud byl dopraven osmadvacetimetrový červený smrk, a delegaci z jihoitalského benediktinského opatství Montevergine (vzdáleného asi 50 kilometrů od Neapole), které věnovalo betlém (foto), vytvořený v neapolské dílně. Dílo zaujímající plochu asi 80 čtverečních metrů a dosahující nejvíce sedmimetrové výšky uvádí do betlémské scenérie celkem dvacet dvoumetrových figur. Samo opatství se pak připomíná zázračným obrazem černé madony (vzývané jako Mamma Schiavona) z dvanáctého století.

“Jesličky a vánoční strom k nám každoročně promlouvají symbolickým jazykem. Zviditelňují to, co prožíváme při narození Božího Syna. Jsou znamením soucitu nebeského Otce, jeho účasti na lidství a blízkosti lidstvu, které zakouší, že v noci věků není opuštěno, nýbrž navštíveno a doprovázeno v těžkostech.“

Strom vypínající se do výšky nás podněcuje, abychom „usilovali o lepší dary“ (srov. 1 Kor 12,31), pozdvihli se nad zahalující mlhy a zakusili, nakolik je krásné a radostné ponořit se do Kristova světla. V jednoduchosti jesliček potkáváme a nazíráme Boží něhu, která se projevila v Dítěti Ježíši.

“Betlém v typickém neapolském stylu se letos inspiruje skutky milosrdenství. Připomínají nám Pánova slova: «Co tedy chcete, aby lidé dělali vám, to všechno i vy dělejte jim» (Mt 7,12). Jesličky jsou sugestivním místem, ve kterém kontemplujeme Ježíše, který na sebe vzal lidskou bídu a vyzývá nás, abychom učinili totéž ve skutcích milosrdenství. Vánoční strom pocházející letos z Polska je znamením víry tohoto národa, který si přál vyjádřit věrnost Petrovu stolci.“

V závěru se papež s díky obrátil k dětským onkologickým pacientům italských nemocnic, kteří vyrobili keramické ozdoby na vánoční strom, popřál jim požehnané Vánoce a požádal je o modlitbu za sebe.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.