Svatý otec na děkovné mši k 90. narozeninám kardinála Sodana

7.12.2017 

Papež František dnes nesloužil ranní mši svatou v Domě sv. Marty, nýbrž společně s dalšími členy kardinálského sboru koncelebroval při děkovné eucharistii v Paolinské kapli Apoštolského paláce u příležitosti devadesátých narozenin děkana kardinálského sboru, kard. Angela Sodana. Oslavenec se také ujal kázání, k němuž římský biskup připojil pár spontánních slov v samém závěru bohoslužby:

Denně vzdáváme Pánu díky za to, co činí v našich životech, ale když nastane významné výročí – pětadvacáté, padesáté či ještě vyšší – jakoby toto díkůvzdání Bohu bylo ještě silnější. Při těchto příležitostech hlouběji vzpomínáme na minulou cestu a tato paměť nás vede k přinášení daru. Paměť je životní dimenzí a je neštěstím, když se z ní vytratí vše, co pro nás Bůh vykonal: „Pamatuj, Izraeli, pamatuj“. Je to deuteronomická dimenze života.
Kardinál Sodano se upamatoval na tyto roky – a pokaždé, když jsme pamětlivi, ocitneme se před novou milostí, i když pamatujeme na svou nepatrnost, omyly a také hříchy. Svatý Pavel se jimi chlubil, protože sláva náleží pouze Bohu, my jsme slabí, a to všichni. Tato paměť nás posiluje, abychom se ubírali do dalšího desetiletí. Je to milost paměti. To, jak se kardinál Sodano připravil na toto výročí, se nám všem nabízí jako dar – dar životního svědectví, které je pro všechny blahodárné.
Každý život je jiný, každý z nás získává vlastní zkušenost, a Pán ho vede jinými cestami, ale vždy nás při tom drží za ruku. Přijali jsme tento dar Boží přítomnosti a sami svým životním svědectvím obdarováváme. Pán zná pravé svědectví – to, které je skryté a neokázale prokazuje dobro. V kardinálu Sodanovi spatřujeme svědectví člověka, který toho pro církev mnoho vykonal, za různých situací – v radosti i pláči. Myslím ale, že to největší svědectví, které dnes vydává, je církevní kázeň – a to je milost, a za to vám, pane kardinále, děkuji. A prosím, aby nám toto svědectví církevní dimenze, nadále pomáhalo kráčet životem v církevní ukázněnosti. Mnohokrát vám děkuji, pane kardinále.“

Řekl papež František v závěru ranní mše svaté v den devadesátých narozenin děkana kardinálského sboru.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.