Svědectví bývalé islamistky: Ježíš mne osvobodil

5.12.2017 

„Chtěla jsem jet do Sýrie, protože jsem nenáviděla ty, kdo nejsou muslimové. Chtěla jsem je zabíjet. Sledovala jsem na internetu popravy a líbily se mi,“ vyznává osmnáctiletá Chaima (foto), dcera islámských Afroameričanů. Dnes se stejnou radikálností chce mluvit ke svým bývalým souvěrcům o svém novém životě s Kristem.

Rita Chaima dostala výchovu běžnou v muslimských rodinách. Otázky, které si jako citlivá a hloubavá povaha kladla na prahu dospívání, ji přivedly k odmítnutí světa plného bolesti a krutosti. Reakcí na toto odmítnutí byla nenávist, která se v posledku obracela proti ní: „Brala jsem drogy... chtěla jsem se prostě zničit.“ Pokusy o sebevraždu se střídaly s myšlenkami na odchod mezi džihádisty. Chaima vyrostla s představou Boha, který je neproniknutelný, musí se poslouchat a který chce vymýtit nepřátele islámu, aby osvobodil svět od zla.

Obrat v životě Chaimy přineslo její nadšení pro četbu. Jak vypráví, její matka přinesla balík knížek, které se rozdávaly zdarma. Omylem se mezi ně vloudila také Bible. „Rozhodla jsem se ji nevyhazovat, abych mohla dokázat, že se křesťané mýlí,“ říká Chaima, místo toho „jsem pocítila, že se mě začíná dotýkat Kristova milost“. Jedním z nejsilnějších momentů byly pasáže mluvící o lásce k nepřátelům. „Modli se za své nepřátele! Přestože jsem po rozumové stránce Ježíše přijmout nechtěla, On začal působit v mém srdci. Dovedl mne až ke konverzi,“ dodává Chaima.

Zpráva o obrácení ke křesťanství měla drastické následky. Rodiče přestali s Chaimou mluvit, měsíce prožila v domácím vězení. Trpěla samotou, ale Bibli měla při sobě: „Ježíš tam byl se mnou. Povzbuzoval mne. Duch svatý byl se mnou. Cítila jsem ho a viděla jsem ho!“ říká mladá konvertitka.

Chaimin křest doprovázely projevy exorcismu. Démon zkřivil její tvář v křečích a ozval se v dívčiných výkřicích. „Po křtu jsem pocítila, že ze mne spadla nesmírná tíže, chtěla jsem jít evangelizovat. Všechno, co jsem se o Kristu dozvěděla, ve mně začalo žít. Chtěla jsem mluvit o Ježíši se všemi, včetně těch, kdo mne dovedli na pokraj terorismu,“ vypráví osmnáctiletá Afroameričanka.

Radikální konverze ji stála vyobcování z rodiny. „Jsem sama a nemám domov, ale mám novou rodinu, rodinu v Kristu a to je největší dar, který mi Bůh dal,“ říká Chaima. A netají se svým přáním, aby „muslimové dospěli k pravdě a skutečně poznali Ježíše, protože On je miluje, navzdory tomu, co dělají nebo říkají. Muslimové potřebují Ježíše“- dodává. Přestože ví, že riskuje svůj život, neváhá svým bývalým souvěrcům opakovat: hledej skutečně Boha a najdeš ho!
(Podle La Nuova Bussola Quotidiana, 4/12/17).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.