Proces s italskou spisovatelkou za údajnou „homofobii“

5.12.2017 

Italové procházejí dalším dějstvím boje za zachování svobody slova ve své zemi. Jeho hrdinkou je tentokrát lékařka a spisovatelka Silvana De Mari. „Homosexualita je nemoc, říkám to jako lékař s trojnásobnou specializací, včetně psychoterapie. Léčím homosexuály už 40 let. Jejich situace je tragická,“ řekla v jednom z rozhovorů a vysloužila si tak žalobu za urážku sexuální menšiny.

Silvana De Mari je známá především jako úspěšná autorka literatury pro mládež z rodu tolkienovských ság (v Čechách doposud její díla vydána nebyla). Patří dnes mezi populární italské spisovatele v celosvětovém měřítku. Ve větších nákladech vychází pouze Andrea Camilleri, autor detektivek o komisaři Montalbanovi.

Čtyřiašedesátiletá De Mari je však také lékařka. Mnoho let prožila na humanitární misi v Africe. V posledních měsících je proti ní vedeno trestní řízení za urážku náboženských menšin. Její kauza nicméně nabrala nový směr poté, co minulý pátek prokurátor navrhl zastavení trestního řízení, protože v jednání italské spisovatelky neshledal skutkovou podstatu deliktu. LGBT aktivisté proti tomu ostře protestují a domáhají se přísného a exemplárního potrestání spisovatelky. Poslední slovo vyřkne v nejbližších dnech turínský soud. Advokát Silvany De Mari ujistil, že jeho klientka neměla v úmyslu nikoho urazit. Hájila pouze křesťanskou antropologii a západní civilizaci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.