Papež: Politik si nemůže nárokovat řízení všech dimenzí lidského života

4.12.2017 

Vatikán. Politika je především služba – zdůrazňuje papež ve videoposelství účastníkům „Setkání laických katolíků plnících politické funkce ve službě národům Latinské Ameriky“. Akce probíhala od 1. do 3. prosince v hlavním městě Kolumbie Bogotě pod patronátem Rady episkopátu Latinské Ameriky CELAM. Papež František o roli politika mimo jiné řekl:

Vzhledem ke svému služebnému charakteru si nemůže nárokovat řízení všech dimenzí lidského života, což může vést k uchylování se k autokracii a totalitarismu. Když mluvím o autokracii a totalitarismu, nemám na mysli minulé století, mluvím o dnešku, o dnešním světě a možná také o některých zemích Latinské Ameriky. Je možné tvrdit, že služba po způsobu Ježíše – který přišel sloužit a nikoliv nechat si sloužit – je službou, jakou Pán žádá od svých apoštolů a učedníků a analogicky je také tím druhem služby, který se žádá po politicích. Je službou oběti a oddanosti, a to do té míry, že v některých případech lze politiky považovat za „mučedníky“ pro společné dobro v jejich národech.
Základním orientačním bodem této služby, vyžadující stálost, nasazení a inteligenci, je společné dobro, bez něhož se práva a nejvznešenější očekávání jednolivců, rodin a skupin obecně nemohou plně uskutečňovat, protože by jim chyběl uspořádaný a civilní prostor, v němž mohou žít a jednat.

Řekl papež František ve videoposelství adresovaném katolíkům anagažovaným v politice na Latinskoamerickém kontinentu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.