Vláda bude vyjednávat s ozbrojenými skupinami z etnických menšin

30.11.2017 

Na konci ledna příštího roku (2018) proběhne třetí zasedání Konference o míru s etnickými menšinami známá pod názvem „Panglongská konference“. V době papežské návštěvy to ohlásila myanmarská vláda. Cílem této konference jsou negociace s ozbrojenými skupinami z etnických menšin, s nimiž státní armáda bojuje více než 60 let.

Cílem konference je dospět k rámcové dohodě, která by se vztahovala na všechny ozbrojené menšiny a dospět tak k trvalému míru v zemi. Mezi tématy, o nichž se bude na lednové konferenci diskutovat, jsou některé aspekty politického dialogu s domobranami etnika Šan či muslimských etnik v Rakhinském státu, jako je Arakan Liberation Party, reprezentující Rohingy.

Zprávu o konferenci přivítala katolická komunita i velká část občanské společnosti. Mezinárodní organizace Christian Solidarity Worldwide v prohlášení zaslaném agentuře Fides apeluje na myanmarskou vládu ve věci zpřístupnění humanitární pomoci v rakhinském státu a ukončení závažného porušování lidských práv v Kačinském a Šanském státu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.