Kristova láska zjevená na kříži je nezastavitelná

29.11.2017 

Homilie papeže při mši sv. 29. listopadu, Rangún - Myanmar

Drazí bratři a sestry,
Dlouho jsem čekal na okamžik, až přijedu do této země. Mnozí z vás přišli zdaleka a z odlehlých horských oblastí, někteří i pěšky. Přišel jsem jakou poutník, abych vám naslouchal, učil se od vás a nabídnul vám pár slov naděje a útěchy.

První dnešní čtení z knihy proroka Daniela nám pomáhá nahlédnout meze moudrosti krále Baltazara a jeho věštců. Ti uměli oslavovat „bohy ze zlata, stříbra, mědi, železa, dřeva i kamene“ (Dan 5,4), ale neměli moudrost, aby chválili Boha, v jehož rukou je náš život a náš dech. Daniel však měl od Pána moudrost a byl schopen interpretovat velká tajemství.

Definitivním interpretem Božích tajemství je Ježíš. On je zosobněná Boží moudrost (srov. 1 Kor 1,24). Ježíš nás neučí moudrosti dlouhými promluvami nebo ohromujícími projevy politické či pozemské moci, nýbrž odevzdáním svého života na kříži. Někdy můžeme uvíznout v léčkách spoléhání na svoji moudrost. Je však pravdou, že přitom snadno můžeme ztratit směr. V takové chvíli je nezbytné připomenout si, že máme bezpečnou buzolu, kterou je Ukřižovaný Pán. V tomto kříži nacházíme moudrost, která vede náš život světlem pocházejícím od Boha.

Z kříže plyne uzdravení. Ježíš za nás obětoval Otci svoje rány, kterými jsme byli uzdraveni (1 Petr 2,24). Kéž nám nikdy nechybí moudrost nacházet v Kristových ranách zdroj každého uzdravení! Vím, že v Myanmaru nesou mnozí viditelné i neviditelné stopy ran způsobených násilím. Pokušením je odpovídat na tato poranění světskou moudrostí, která je podobně jako u krále Baltazara, hluboce narušena. Myslíme si, že uzdravení může vzejít z hněvu a pomsty. Cesta pomsty však není Ježíšova cesta.

Ježíšova cesta je radikálně odlišná. Když jej nenávist a odmítnutí přivedlo k umučení a na smrt, odpověděl odpuštěním a soucitem. V dnešním evangeliu nám říká Pán, že se stejně jako On můžeme také setkat s odmítnutím a překážkami. On nám však přesto dává moudrost, které nebude moci nikdo odolat (srov. Lk 21,15). Mluví zde o Duchu svatém, skrze něhož je do našich srdcí vlita Boží láska (srov. Řím 5,5). Darem Ducha nás každého Ježíš uschopňuje, abychom byli znamením Jeho moudrosti, která přemáhá moudrost tohoto světa, a Jeho milosrdenství, které skýtá úlevu i v těch nejbolestivějších zraněních.

V předvečer svého umučení se Ježíš daroval svým apoštolům pod způsobami chleba a vína. V daru eucharistie očima víry nejenom rozpoznáváme dar Jeho Těla a Krve, ale učíme se také nacházet v Jeho ranách odpočinutí a očištění ze všech svých hříchů a zbloudění. Utečete-li se do Kristových ran, drazí bratři a sestry, okusíte ozdravný balzám Otcova milosrdenství a naleznete sílu nést jej druhým, abyste mohli pomazat každou ránu a každou bolavou paměť. Takto budete věrnými svědky smíření a pokoje, jejichž vládu si Bůh přeje v každém lidském srdci a v každé komunitě.

Vím, že církev v Myanmaru dělá hodně proto, aby tento ozdravný balzám milosrdenství dosáhnul k druhým, zejména těm nejpotřebnějším. Existují zřejmé známky toho, že i s velmi omezenými prostředky mnohé komunity hlásají evangelium jiným kmenovým menšinám bez donucování či vnucování, nýbrž vždycky nabídkou a přijetím. Uprostřed tolikeré chudoby a těžkostí mnozí z vás poskytují praktickou pomoc a solidaritu chudým a trpícím. Každodenní péčí vašich biskupů, kněží, řeholnic, katechistů a zejména chvályhodným přičiněním Catholic Karuna Myanmar a velkorysou pomocí prostřednictvím Papežských misijních děl, pomáhá církev v této zemi velkému počtu mužů, žen a dětí, nehledě na jejich náboženské vyznání či etnickou příslušnost. Mohu dosvědčit, že zdejší církev je živá a Kristus žije mezi vámi a vašimi bratry a sestrami ostatních křesťanských komunit. Nadále se dělte s ostatními o drahocennou moudrost, které se vám dostalo, o Boží lásku, která prýští z Ježíšova srdce.

Ježíš chce tuto moudrost rozdávat v hojnosti. Určitě odmění vaši snahu rozsévat semena uzdravení a smíření ve vašich rodinách, komunitách i v nejširší společnosti této země. Neřekl nám snad, že Jeho moudrosti nic nedovede odolat (srov. Lk 21,15)? Jeho poselství odpuštění a milosrdenství používá logiku, kterou nebudou chtít pochopit všichni a která narazí na překážky. Nicméně Jeho láska zjevená na kříži je v posledku nezastavitelná. Je jakousi „duchovní GPS“, která nás neomylně přivádí k niternému životu Boha a k srdci našich bližních.

Blahoslavená Panna Maria následovala svého Syna i na temný vrchol Kalvárie a provází nás na každém kroku naší pozemské cesty. Kéž nám ustavičně vyprošuje milost být posly pravé moudrosti a prokazovat milosrdenství všem nuzným s radostí, která plyne ze spočinutí v ranách Ježíše, jenž nás miloval až do konce.

Bůh vám všem žehnej! Bůh žehnej církvi v Myanmaru! Ať je tato země požehnaná Jeho pokojem! Bůh žehnej Myanmaru!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.