Blahořečení zakladatelky první argentinské ženské kongregace

27.11.2017 

Blahoslavená Catalina se setkala s Ježíšem a dala mu dvojí odpověď: nejprve jako příkladná žena a matka a později, když ovdověla, jako zakladatelka řeholního společenství, jehož úkolem je evangelizace žen, zejména těch nejnuznějších. Tak představil novou argentinskou blahoslavenou Catalinu de Marii Rodriguez prefekt Kognregace pro svatořečení, který papežovým jménem v sobotu 25. listopadu předsedal beatifikační slavnosti.
Bl. Catalina de Maria Rodríguez, světským jménem Josefina Saturnina Rodriguez de Zavalia, se narodila v roce 1823 v argentinské Cordobě. Už v sedmnácti letech absolvovala poprvé duchovní cvičení sv. Ignáce z Loyoly a zatoužila stát se řeholnicí. Nakonec však vyhověla vůli svého otce a uzavřela manželství s ovdovělým plukovníkem, jehož dvě děti vychovala. Po smrti svého muže se rozhodla uskutečnit své dívčí touhy a založila první argentinskou řeholní kongregaci Služebnic Ježíšova srdce (Hermanas Esclavas del Corazón de Jesús).
Hovoří kardinál Angelo Amato:

„Matka Catalina skvěle zúročila mnoho svých lidských i duchovních darů, které od Boha dostala. Byla vždy skromná a pokorná. Nadřazené chování některých sester považovala za monstruózní. Přestože byla zakladatelkou řeholního společenství, na počátku plnila funkci sakristánky a žila v cele bez oken, plné pachu vycházejícího z kuchyně. Vyšla ze školy Duchovních cvičení sv. Ignáce z Loyoly a žila v jejich duchu, v láskyplné službě bližním k větší Boží slávě, a v úsilí plnit Jeho vůli se vzdávala jakýchkoli vlastních zájmů. Taková byla svatost bl. Matky Cataliny,“ řekl pro Vatikánský rozhlas kardinál Amato.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.