Papež ke kanonistům: Buďte nablízku věřícím, očekávajícím spravedlnost a pokoj svědomí

25.11.2017 

Pastorační útěcha je účelem novely manželského práva, řekl Petrův nástupce účastníkům odborného semináře pořádaného pro kanonisty Tribunálem římské roty o proceduře zvané super rato, což je administrativní proces, jehož cílem je dosažení mimořádné milosti zrušení platného a svátostného, avšak nedokonaného manželství. Účastníci semináře se zaobírali dvěma papežskými dokumenty motu proprio pozměňujícími kanonický proces prohlášení neplatnosti manželství (Mitis Iudex Dominus Iesus a Mitis et misericors Iesus). Znalcům kanonického práva Svatý otec mimo jiné řekl:

Jste povoláni být svojí službou nablízku opuštěnosti a utrpení věřících, kteří očekávají od církevní spravedlnosti kompetentní a faktickou pomoc, aby mohli znovu nalézt pokoj ve svědomí a Boží vůli v přistupování k eucharistii. Odtud plyne nezbytnost a význam semináře, kterého jste se účastnili, a doufám, že budou organizovány i další podobné, s cílem usnadnit spravedlivý přístup k této otázce, jakož i hlubší a serióznější znalost nového kanonického procesu manželského práva. Tímto procesem vyjadřuje církev schopnost přijímat a uzdravovat toho, kdo byl různými způsoby v životě pošramocen, a rovněž závazek bránit posvátnost manželského svazku.

Papež po dvou letech od vyhlášení obou zmíněných motu proprio, jež jsou příčinou i důvodem spásy a pokoje pro velký počet věřících v bolestivé situaci jejich manželství, rozhodl v dnešní promluvě „jakožto římský biskup a Petrův nástupce definitivně upřesnit některé zásadní aspekty obou papežských dokumentů, zejména pokud jde o diecézního biskupa jakožto soudce v novelizovaném kanonickém procesu.“

Papež František specifikoval pro odborníky devět dosud spíše implicitních rozhodnutí týkajících se zmíněné novelizace kanonického procesu. Zdůraznil, že soudcem ve zkráceném procesu je úřadující diecézní biskup; zkrácení procesu v daných případech není záležitostí volby, nýbrž povinností diecézního biskupa a podtrhnul také potřebu náklonnosti a bezplatnosti, které má církev prokazovat zejména chudým.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.