Vatikánský mluvčí o asijské cestě papeže Františka: skutečná periferie

24.11.2017 

Vatikánský mluvčí o asijské cestě papeže Františka: skutečná periferie Vatikán. Papež František se tuto neděli vydá na apoštolskou cestu do Východní Asie. Navštíví Myanmar a Bangladéš. Přestože v obou těchto zemích jsou křesťané nepatrnou menšinou, vatikánský mluvčí zdůrazňuje, že papežská cesta má především pastorační charakter. Příznačné je také to, že návštěvu obou zemí zakončí setkání s mládeží. Je to jasný signál, že František věří v budoucnost křesťanů v tomto regionu světa.
Události příštího týdne potvrzují hlavní priority tohoto pontifikátu a zejména papežovu lásku k periferiím, zdůraznil vatikánský mluvčí:

„V případě obou těchto zemí máme co do činění s cestou na periferie. Papež o tom velmi mnoho mluví, ale v tomto případě jde o skutečné periferie, jak co do jejich vzdálenosti, tak i pokud jde o skromnou přítomnost katolické církve v těchto zemích. Kromě toho je třeba si uvědomit, že Bangladéš teprve nedávno postoupila do kategorie rozvojových zemí. Za této situaci a v tak chudé zemi musí papežovo poselství naděje zaznít s ještě větší silou. Důležitým prvkem cesty je mezináboženský aspekt. Myanmar je zemí s naprostou převahou buddhistů, zatímco v Bangladéši je oficiálním náboženstvím islám. Bude to tedy další příležitost, poukázat na význam náboženství v úsilí o pokoj a smíření,“ řekl vatikánský mluvčí Greg Burke.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.