Papež: Mše není pouhá vzpomínka na minulost

22.11.2017 

Dnes dopoledne se na Svatopetrském náměstí sešlo přibližně 15 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience. Zahájilo ji čtení z listu Galaťanům (2,19-21), ve kterém sv. Pavel prohlašuje, že je spolu s Kristem ukřižován: „Už nežiji já, ale žije ve mně Kristus.“ Papež František zvolil tento text jako podklad třetí části cyklu katechezí pojednávajících o mši svaté. Dnes mluvil o podstatě mše, která je památkou Kristova velikonočního tajemství: „Není to však pouhá vzpomínka, nýbrž zpřítomňuje to, k čemu došlo před dvaceti stoletími,“ řekl Petrův nástupce.

Kristova Pascha je definitivním vítězstvím nad smrtí, protože On proměnil svoji smrt na svrchovaný skutek lásky. Zemřel z lásky! A v eucharistii nám tuto svoji velikonoční, vítěznou lásku chce dát. Přijmeme-li ji vírou, můžeme také milovat Boha a bližního doopravdy, můžeme milovat jako On miloval nás, položením života.
Pokud je ve mně Kristova láska, mohu se plně darovat druhému ve vnitřní jistotě, že i kdyby mne druhý měl zranit, nezemřu; jinak bych se musel bránit. Mučedníci odevzdali život právě v této jistotě z Kristova vítězství nad smrtí. Jedině zakoušíme-li tuto Kristovu moc - moc Jeho lásky – jsme opravdu svobodní beze strachu se odevzdat. Toto je mše: účast na Ježíšově umučení a smrti, vzkříšení a nanebevstoupení. Jdeme-li na mši, je to totéž jako bychom šli na Kalvárii. Avšak pomyslete, představme si, že jsme ve mši na Kalvárii a víme, že tamten člověk je Ježíš. Copak si dovolíme klábosit, fotit a dělat tak trochu divadlo? Nikoli. Vždyť je tam Ježíš! Zajisté bychom mlčeli, slzeli a také se radovali, že jsme spaseni. Když jdeme do kostela účastnit se mše, přemýšlejme o tom, že jdeme na Kalvárii, kde Ježíš dává svůj život za mne. A tak přestane podívaná, přestane klábosení, komentování a vše, co nás vzdaluje od krásy, kterou je mše, Ježíšův triumf.
Myslím, že nyní je jasnější, jak se sloužením mše pokaždé zpřítomňuje a působí Pascha, tedy smysl této
památky. Účast na eucharistii nám umožňuje vejít do Kristova velikonočního tajemství a dává nám, abychom spolu s Ním - tam na Kalvárii - přešli ze smrti do života. Mše je opětovná Kalvárie, nikoli nějaký spektákl.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.