Nové oddělení pro apoštolské nuncie ve státním sekretariátu Svatého stolce

21.11.2017 

Dopisem datovaným 18. října a adresovaném státnímu sekretáři Svatého stolce, kardinálu Pietru Parolinovi, se papež František rozhodl zřídit třetí oddělení státního sekretariátu kromě dvou doposud existujících, a posílit úřad delegáta pro papežská zastupitelství, sdělilo dnes vatikánské tiskové středisko, citované listem Avvenire (21.11.).
Dosavadní sekci pro všeobecné záležitosti lze přirovnat k vatikánskému „ministerstvu vnitra“ a vede ji substitut státního sekretariátu, arcibiskup Angelo Becciu, druhé existující oddělení pro vztahy se státy, tedy jakési „ministerstvo zahraničí“, řídí anglický arcibiskup Paul Richard Gallagher. Jak vyplývá z papežova dokumentu, třetí sekce bude věnována diplomatickému sboru Svatého stolce a bude se zabývat „výběrem apoštolských nunciů, jejich kariérním postupem, přesuny, počáteční a trvalou formací, otázkami jejich životního zajištění a služby a chodem papežských velvyslanectví, včetně jejich místního personálu a dalších byrokratických podrobností“.
Zodpovědným za tuto sekci státního sekretariátu bude polský arcibiskup Jan Romeo Pawłowski, od prosince 2015 jmenovaný delegátem pro papežská zastupitelství. Ve svém úřadě bude spolupracovat s oběma již existujícími odděleními státního sekretariátu, které budou nadále řídit všeobecný chod apoštolských nunciatur a politická hlediska jejich práce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.