Jan Pavel II. se setkal s účastníky posynodálního grémia biskupského synodu pro Americký kontinent

6.11.2004 

V Římě jednala posynodální rada zvláštního shromáždění biskupského synodu pro Americký kontinent. Bylo to již deváté setkání tohoto grémia, které má za úkol reflektovat význam dokumentu ?Ecclesia in America? pro život místních církví. Jan Pavel II. přijal na závěr tohoto setkání osmičlennou delegaci v čele s arcibiskupem Nikolou Eteroviciem.

Ve své promluvě k této příležitosti Jan Pavel II. poukázal na posynodní aktivity místních církví, které pomáhají v budování jednoty. Tyto pastorální aktivity byly iniciovány misijními kongresy, lokálními biskupskými konferencemi a také rozšířením slavnosti svátku Panny Marie Guadalupské na celý americký kontinent. Zbývá však ještě mnoho co je třeba udělat, dodal Sv. Otec a poukázal na škodlivé vlivy, které přináší globalizace, rostoucí urbanizace, obchod s narkotiky a ideologie, které zpochybňují tradiční chápaní rodiny postavené na manželství.

Jan Pavel II. se zmínil také o rostoucím rozdělení mezi bohatými a chudými, o porušování základních práv člověka i o zahraničním dluhu mnoha států amerického kontinentu.

Církev v Americe je vyzvána aby se k těmto negativním jevům stavěla čelem. K tomu napomůže hluboká lidová zbožnost v mnoha amerických zemích a také speciální dar tamější církve, a to zvláštní citlivost především vůči těm nejchudším.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.