Papež: Chudí nám otevírají cestu do nebe

19.11.2017 

V bazilice sv. Petra sloužil dnes Svatý otec mši svatou za účasti čtyř tisíc potřebných z Říma a římského kraje Lazio u příležitosti prvního Světového dne chudých, který vyhlásil na sklonku Svatého roku milosrdenství. Papež František kázal na texty 33. neděle liturgického mezidobí a svoji homilii zakončil:

V chudých se projevuje přítomnost Ježíše, který, ačkoli byl bohatý, stal se chudým (srov. 2 Kor 8,9). Proto je v nich, v jejich slabosti „spásonosná síla“. A třebaže mají v očích tohoto světa malou cenu, jsou těmi, kdo nám otevírají cestu do nebe, jsou naším „cestovním pasem do ráje“. Máme evangelní povinnost pečovat o ty, kteří jsou naším pravým bohatstvím, a činit tak nejenom tím, že jim dáme chléb, ale také s nimi lámat chléb Slova, jehož jsou nejpřirozenějšími adresáty. Milovat chudého znamená bojovat proti veškeré duchovní i materiální chudobě.
A prospěje to nám. Když přistoupíme k tomu, kdo je chudší než my, dotkne se to našeho života. Připomeneme nám to, na čem opravdu záleží, tedy na lásku k Bohu a bližnímu. Pouze láska trvá věčně, vše ostatní pomíjí. Co tedy investujeme do lásky, přetrvá, ostatní pomine. Můžeme se dnes zeptat: »Na čem mi v životě záleží, kam investuji?« Do bohatství, které pomíjí a kterého se svět nikdy nenabaží, anebo do Božího bohatství, které dá život věčný? Stojíme před touto volbou: žít proto, abychom měli pozemský majetek, anebo dávat, abychom získali nebe. V nebi se totiž nepočítá to, co se
, nýbrž to, co se dává, a »kdo si hromadí poklady, není bohatý před Bohem« (Lk 12,21). Nehledejme tedy tedy nadbytek pro sebe, nýbrž dobro pro druhé, nic drahocenného nám nebude chybět. Pán, který má soucit s naší chudobou a obdařuje nás svými hřivnami, ať nám daruje moudrost hledat to, na čem záleží, a odvahu milovat nikoli slovy, nýbrž skutky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Papež František poté pozval všechny účastníky mše svaté, včetně jejich doprovodu z charitativních organizací, na slavnostní oběd, organizovaný v aule Pavla VI. (foto), přilehlých papežských kolejích a jídelnách pro chudé. K iniciativě se připojily také desítky restaurací v historickém jádru Věčného města.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.