Uruguayští biskupové ad limina: Papeži leží na srdci doprovázení mladých a kněží

17.11.2017 

Na návštěvě ad Limina Apostolorum pobývají v těchto dnech biskupové z Uruguaye. Patnáct členů této biskupské konference se včera sešlo v Klementinském sále apoštolského paláce s papežem Františkem, kde vedli rozhovor o situaci v jejich zemi. Hovoří mons. Milton Luis Tróccoli Cebedio, pomocný biskup z Montevidea:

Papež mnoho mluvil o evangelizaci, protože Uruguay je zemí, v níž je laicismus, sekularizace a nedostatek víry velmi silný. Ke katolické církvi se hlásí pouhých 40% populace, na rozdíl od dalších latinskoamerických zemí, kde jejich podíl dosahuje 80 – 90%. Papež nás povzbuzoval k hlásání evangelia. Žádal nás, abychom se věnovali především mladým a kněžím. Mluvil o doprovázení kněží. O tom, že biskupové je mají povzbuzovat v jejich poslání, naslouchat jim a být jim nablízku.“

Říká uruguayský biskup Milton Luis Tróccoli. Jak dále dodal, mezi důležitá jednání této římské návštěvy patřila také návštěva Kongregace pro svatořečení. Do pokročilé fáze totiž dospěl beatifikační proces uruguayského biskupa Jacinta Very, kde se nyní čeká na prověření zázraku na jeho přímluvu. Podobně je tomu v případě již blahořečené řeholnice Francesky Rubatto. Pokud Kongregace zázrak potvrdí, dostane Uruguay svou první světici.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.