Papež navštívil "polní zdravotní středisko" uprostřed Říma

17.11.2017 

Papež František včera odpoledne navštívil improvizované zdravotní středisko, které vyrostlo v těchto dnech na Náměstí Pia XII., tedy na prostranství mezi Svatopetrským náměstím a Via della Conciliazione. V souvislosti s prvním „Světovým dnem chudých“, který Svatý otec vyhlásil na tuto neděli, jej zřídila Papežská rada pro novou evangelizaci ve spolupráci s dobrovolníky Italského červeného kříže a dalších pohotovostních služeb.
Zdravotní středisko provozované ve vojenském stanu a v několika sanitkách nabízí tento týden zdarma lékařské vyšetření pro potřebné.
Svatý otec pozdravil dobrovolníky a několik pacientů, které na místě zastihl, a nechal se provést tímto „polním zdravotním střediskem“ uprostřed Říma.

„Papež tuto akci velice ocenil. Myslím, že jde o hmatatelný příklad toho, jak se má Světový den chudých slavit. Myslím, že tento den a tento týden by měl probudit větší smysl pro solidaritu. Setkání se účastnil také jeden pětatřicetiletý Egypťan, který je muslim, a přesto se svěřil, že tento papež je jeho srdci velmi blízko. Papež s ním promluvil pár slov, řekl mu, že také jeho osobní sekretář pochází z Egypta...
A ještě jednu věc bychom neměli zapomínat v souvislosti s tímto Světovým dnem chudým. Často si myslíme, že jsme to my, kdo evangelizuje, a ve skutečnosti chudí evangelizují nás, protože nám pomáhají znovu objevit, co je podstatou evangelia.“
Řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Rino Fisichella, předseda Papežské rady pro novou evangelizaci, který Františka doprovázel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.