Duch svatý působí harmonii v nás a v církvi

9.11.2017 

„Budovat, opatrovat a očišťovat církev“ – tyto tři pokyny dnes zazněly v kázání Svatého otce při ranní bohoslužbě v kapli Domu sv. Marty v den liturgického svátku Posvěcení lateránské baziliky, tedy římské katedrály.

Její titul zní „Matka všech kostelů“, který, jak vysvětlil papež hned v úvodu, nemá být důvodem k hrdosti, nýbrž titulem služby a lásky. Nejprve je třeba církev budovat,“ řekl dále s odkazem na dnešní liturgické čtení z prvního listu apoštola Pavla Korinťanům (1 Kor 3,9c-11.16-17).

On je úhelným kamenem této stavby. Bez Ježíše Krista není církev. Proč? Protože by chyběly základy. Buduje-li se kostel bez základu, co nastane? Zhroutí se. Všechno se zhroutí. Není-li v církvi živý Ježíš Kristus, zhroutí se.

„A co jsme my?“ – tázal se dále Petrův nástupce. „Jsme živé kameny, nikoli stejné, každý je jiný, protože v tom je bohatství církve. Každý z nás buduje podle daru, který dostal od Boha. Nemůžeme zamýšlet nějakou uniformní církev. To by nebyla církev. Proto musíme církev opatrovat, tedy mít na paměti Božího Ducha, který v nás přebývá.“

Kolik křesťanů dnes ví, kdo je Ježíš Kristus, a zná Otce, protože se modlí Otče náš? Avšak, je-li řeč o Duchu svatém, odpoví: »Ano, ano... to je ta holubice...« a u toho skončí. Duch svatý je však životem církve, je tvým životem, mým životem... My jsme chrámem Ducha a máme opatrovat Ducha svatého, takže Pavel křesťanům radí, aby »nezarmucovali Ducha svatého« (srov. Ef 4,30), to znamená, aby nejednali v rozporu s harmonií, kterou působí v nás a v církvi Duch svatý. On je tato harmonie a tvoří soulad této stavby.

A nakonec „očišťovat církev, počínaje sami sebou“, pokračoval papež.

My všichni jsme hříšníci, všichni. Jestli někdo z vás není, ať zvedne ruku, protože to by byla pěkná zajímavost. Všichni jimi jsme. Proto se musíme neustále očišťovat. A očišťovat také společenství, diecézní společenství a všeobecné, křesťanské společenství církve, abychom umožnili jeho růst.

Končil Svatý otec dnešní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.