Kofi Annan a The Elders u papeže Františka

7.11.2017 

Papež František přijal včera v podvečer v domě Svaté Marty bývalého generálního sekretáře OSN Kofi Annana (v letech 1997-2006) a další členy mezinárodní nevládní organizace „The Elders“ (Stařešinové), do níž patří také někdejší irská prezidentka Mary Robinsonová. Tato skupina emeritních světových lídrů a státníků založená před deseti lety Nelsonem Mandelou si klade za cíl podporovat mír a dbát na dodržování lidských práv.

„Bylo pro nás myslím důležité přijít na toto místo, protože sdílíme mnoho hodnot. Chtěl jsem se s papežem setkat a společně s ním uvažovat, jakým způsobem můžeme pracovat společně... Mluvili jsme o uprchlících a migraci, o jaderných zbraních – tedy na téma, kterému Vatikán věnuje schůzku na nejvyšší úrovni, která začne příští pátek. Hovořili jsme o míru a o zprostředkovatelské roli v konfliktech. Doufám, že toto setkání bylo pouze prvním, po němž budou následovat další,“ Řekl Vatikánskému rozhlasu Kofi Annan.

Prezidentka Mary Robinsonová ocenila, že papež se snaží být hlasem těch, kdo hlas nemají a nasazuje své síly v řešení nejsložitějších aspektů světových konfliktů:

„Sdílíme mnoho společných témat a měli jsme příležitost dotknout se některých z nich, mimo jiné problému Venezuely v latinskoamerickém kontextu, otázky Konga a klimatických změn, kterými se já osobně obzvláště zabývám ... Překvapila mne uvolněná atmosféra setkání. Měla jsem dojem, že se papež mezi námi cítí jako mezi svými. Je to tím, že sdílíme stejné hodnoty, morální postoje a problémy.“

Dodala Mary Robinsonová, prezidentka irské republiky v letech 1990-1997.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.