Papež vystoupil ve filmu Beyond The Sun

31.10.2017 

„Nejlepší způsob k setkání s Ježíšem je potkávat Jej v evangeliu, katechismu, ale také v přímém rozhovoru. Vyprávějte mu, co se děje, co se daří a co nikoli, co se přihodilo v rodině. Nazývá se to modlitba a je to jistá cesta. Ježíš vás čeká, hledá vás a pokud někdo hledá Jeho, najde Jej. Tak s odvahou do toho!“, říká papež František ve filmu Beyond The Sun, který vznikl z jeho podnětu a po zářijové předpremiéře ve Vatikánu byl v těchto dnech představen na římském filmovém festivalu. V prosinci se dostane do italských kin a o Velikonocích vyjde na nosičích DVD.

Vypráví příběh hledání víry pětice dětí, které se v horách daleké Patagonie ptají, jak a kde nalézt Boha. Při hodině katechismu malý Andrew náhodou zahlédne papeže Františka v televizi, rozhodne se naplnit jeho v úvodu citovanou výzvu a vydává se hledat Ježíše. Cesta, kterou s ním sdílí čtveřice kamarádů, vede k opuštěnému poutnímu kostelu v horách, a je poseta biblickými podobenstvími od číhajícího vlka po ztracenou ovečku. V jejím závěru se papež k dětem ještě jednou obrací s několikaminutovým poselstvím a vybízí: „Noste s sebou evangelium v kapesním vydání, ať už čekáte na autobus anebo jdete k lékaři. Evangelium nám sděluje, kdo je to Ježíš, jak se narodil, zemřel a vstal z mrtvých. Promlouvejte k Ježíši, vyprávějte mu o škole, rodině, o všem, co vás těší. Osmělte se k tomu, protože On na vás čeká“.

Film je režijním debutem argentinské psychiatričky Graciely Rodriguezové, která s kardinálem Bergogliem spolupracovala již v Buenos Aires a byla jeho poradkyní v otázkách živelných pohrom a prevence dětského zneužívání. Jako odbornice pracovala téměř čtyřicet let v jedenácti zemích světa v projektech pomáhajících dětem, které se staly obětí přírodních katastrof, vykořisťování a zneužití. Jak vysvětlila pro italský tisk, papež František neměl předpsaný scénář (nelze tedy mluvit o hereckém účinkování), nýbrž natočil své vstupy sám v Domě svaté Marty poté, co se obeznámil s narativní linií filmu. Režisérčinu práci na filmu podpořil několika osobními zprávami.

Dohled nad náboženskou tématikou filmu poskytl mons. Eduardo Garcia, někdejší pomocný biskup v Buenos Aires a dnes pastýř diecéze San Justo. Jak uvedl, film, jehož název se inspiruje knihou Zjevení, zpřístupňuje Františkův pohled na život a víru. Děti totiž nelze připravit o jejich dětství, jak o to usilují mnozí dospělí. Je třeba s klidem a vyrovnaností pečovat o dětství, jaké je, a neuspíšit předčasný konec tohoto období, řekl argentinský biskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.