Jedenáct nositelů Nobelovy ceny na vatikánském sympóziu o jaderném odzbrojení

30.10.2017 

Lidstvu hrozí sebevražda, řekl papež František s odkazem na hrozbu jaderných zbraní během své dnešní návštěvy v sídle Úřadu pro integrální lidský rozvoj.
Podle dnešního prohlášení ředitele Tiskového střediska Svatého stolce papežovo úsilí o podporu iniciativ pro svět bez jaderných zbraní vyústí příští týden v mezinárodním sympóziu věnované perspektivám jaderného odzbrojení (Perspectives for a Wolrd Free from Nuclear Weapons and for Integral Development), které proběhne pod patronátem Úřadu pro integrální lidský rozvoj. Greg Burke nicméně zároveň popřel výroky, které v dnešním italském tisku mluvily o mediaci Svatého stolce v jednáních se Severní Koreou. „Hovořit o zprostředkovatelské roli Svatého stolce v této otázce neodpovídá pravdě,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Vatikánské sympózium bude probíhat ve dnech 10. a 11. listopadu v Nové synodní aule za účasti významných osobností, jak pro naše mikrofony potvrdila Flaminia Giovanelli (foto), podsekretářka Úřadu pro integrální lidský rozvoj. Vrátila se také k dnešní papežské návštěvě v této instituci:

Papež opět hovořil o fenoménu obchodování se zbraněmi. Poukázal na to, že právě tento obchod stimuluje a vydržuje ohniska konfliktu, která však ve skutečnosti nejsou pouhými ohnisky, nýbrž – jak dnes znovu řekl – ukazují, že jsme ve válce v pravém smyslu slova. Hovořil také o hrozbě jaderných zbraní, která sice trvá už několik desetiletí, avšak čas od času se vyostřuje, jako v této chvíli. Mluvil přímo o „sebevraždě lidstva“. Použil velmi silná slova.

Odkud se vzala idea tohoto vatikánského sympózia za jaderné odzbrojení?

Myslím, že počátek je třeba hledat v „traktátu o zákazu jaderných zbraní“, přijatém v červenci letošního roku, k němuž v září připojil podpis také Svatý stolec. Což je fakt velmi důležitý, zejména v symbolické rovině. Na druhé straně je realita vyostřující se jaderné krize, kvůli níž se toto sympózium stává událostí první velikosti. Dočkali jsme se velkého ohlasu od všech instancí, na které jsme se obrátili, jak pokud jde o mezinárodní komunitu, tak i o nositele Nobelovy ceny, kterých přijede jedenáct. Nebudou chybět ani svědectví těch, kdo přežili tragédii Hirošimy.

Uvedla Flaminia Giovanelli, podsekretářka Úřadu pro integrální lidský rozvoj.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.