Papež: Bez lásky zůstává sterilní život i víra

29.10.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes kolem poledne sešlo asi 30 tisíc lidí k pravidelné nedělní promluvě Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval dnešní evangelium (Mt 22,34-40), ve kterém Ježíš vysvětluje farizeům, které přikázání je největší. Svoji promluvu papež končil slovy:

V tomto evangeliu Ježíš nabízí skvostný ideál, který koresponduje s tou nejautentičtější touhou našeho srdce. Byli jsme totiž stvořeni, abychom milovali a byli milováni. Bůh, který je Láska, nás stvořil, aby nám dal účast na svém životě a abychom byli milováni Jím, milovali Jeho a spolu s Ním všechny lidi. O tom „sní“ Bůh pro člověka. K uskutečnění tohoto snu potřebujeme Jeho milost, potřebujeme obdržet schopnost milovat, která pochází od samotného Boha. Právě to nám Ježíš nabízí v eucharistii. V ní přijímáme Jeho Tělo a Jeho Krev, tedy Ježíše v maximálním vyjádření Jeho lásky, kdy se odevzdal Otci pro naši spásu.
Nejsvětější Panno pomáhej nám v našem životě přijímat „největší přikázání“ lásky k Bohu a k bližnímu. I kdybychom jej totiž znali již od svého dětství, nikdy neskončíme s konverzí k němu a k jeho uskutečňování v nejrůznějších situacích, které nás potkají.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před ANGELUS je ZDE

Po hlavní promluvě papež František připomněl sobotní beatifikaci italského misionáře z minulého století: Giovanni Schiavo (1903-1967).

Včera byl v Caxias do Sul v Brazílii prohlášen blahoslaveným Giovanni Schiavo, kněz řeholní kongregace sv. Josefa. Narodil se v horské oblasti poblíž Vicenzy počátkem 20. století, byl poslán jako mladý kněz do Brazílie, kde horlivě pracoval ve službě Božímu lidu a při formaci řeholníků a řeholnic. Jeho příklad ať nám pomáhá žít v plnosti naše přilnutí ke Kristu a k evangeliu.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce udělil apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.