Zemřel belgický kardinál Gustaaf Joos

3.11.2004 

Ve věku 81 let včera zemřel v Landskouter belgický kardinál Gustaaf Joos, kanovník diecéze Gent. V telegramu adresovaném do rukou kardinál Godfrieda Danneelse, arcibiskupa v Mechlen ?Bruxelles, připomněl Jan Pavel II. léta studií, která strávili spolu se zesnulým kardinálem v Římě. ?Modlím se k Pánu ? napsal svatý otec ? aby do přijal do svého království věrného služebníka, který se tolik věnoval pastoračním úkolům.?

Pohřeb kardinála Joose v katedrále sv. Bavona v Gentu se koná 12. listopadu. Kardinál Gustaaf Joos se narodil 5. července 1923 v Sint-Niklaas, ve východních Flandrech. 28. dubna 1946 byl v Gentu vysvěcen na kněze. Ve studiích pokračoval na Papežské gregoriánské univerzitě, kde dosáhl doktorátu z kanonického práva. Od prosince roku 1949 zastával úřad vikáře v Beveren-Waas. Roku 1951 byl jmenován učitelem morální teologie ve vzdělávacím středisku pro církevní zdravotníky v Aalstu. V tomto již neexistujícím centru plnili základní vojenskou službu řeholníci a seminaristi z celé Belgie. Od roku 1959 vyučoval v gentském semináři a později působil v církevním soudu, jako notář, defensor vinculi a nakonec soudce. Byl kanovníkem gentské diecéze a od roku 1970 farářem v Landskouter, kde zároveň učil v semináři.

Jan Pavel II. jmenoval mons. Joosa kardinálem 21. října loňského roku. Po jeho smrti počet kardinálů klesl na 186, z toho by se případné konkláve týkalo 122 kardinálů voličů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.