Německá církev bude možná mít dva nové blahoslavené

24.10.2017 

Jak dnes oznámilo mnichovsko-freisingské arcibiskupství, kardinál Reinhard Marx zahájí 16. prosince slavnostní bohoslužbou v mnichovské Frauenkirche diecézní fázi beatifikačního řízení v kauze Fritze Gerlicha a Romana Guardiniho (foto).
Historik a publicista Fritz Michael Gerlich (1883-1934) pracoval od dvacátých let minulého století pro deník Münchner Neuesten Nachrichten, který byl předchůdcem dnešních „Süddeutsche Zeitung“. Od třicátých let vyvíjel novinářský odpor proti Adolfu Hitlerovi a nastupujícímu národnímu socialismu. Již v březnu 1933 byl zatčen bez jakéhokoli procesu a možnosti právní obhajoby a o rok později zastřelen (1.7.1934) v koncentračním táboře Dachau. Těžištěm jeho procesu tedy bude právě mučednická smrt, stejně jako předchozí pronásledování a věznění z nenávisti k víře.
Kněz a teolog Romano Guardini (1885-1968) byl profesorem filosofie náboženství a katolického světového názoru na univerzitách v Berlíně, Tübingenu a Mnichově a autorem řady teologických spisů. Byl průkopníkem liturgické reformy II. Vatikánského koncilu. Zemřel v Mnichově – a proto právě tato diecéze může vést jeho beatifikační proces.
V přípravě na zahájení šetření o možné svatosti kandidátů vyzvalo mnichovské arcibiskupství všechny věřící, aby poskytli veškeré informace o osobnostech a působení obou mužů, stejně jako o modlitbách vyslyšených na jejich přímluvu. V současné době již probíhá shromažďování a vyhodnocení zveřejněných i nezveřejněných Guardiniho a Gerlichových spisů, sdělila mnichovsko-freisingská arcidiecéze.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.