Římský biskup přijal řeckého pravoslavného patriarchu Jeruzaléma

23.10.2017 

Papež František přijal řeckého pravoslavného patriarchu Jeruzaléma Theophila III. Dnešní setkání bylo už třetí v pořadí, Svatý otec se s Theophilem III. setkal při své pouti do Svaté země v květnu 2014 a o měsíc později pak při Modlitbě za mír ve Vatikánských zahradách. Petrův nástupce vyjádřil vděčnost za restaurační práce provedené v edikule Prázdného hrobu, kterou během své návštěvy Jeruzaléma navštívil právě v doprovodu patriarchy Theophila, a ocenil také spolupráci tohoto patriarchátu s arménským patriarchátem a Františkánskou kustódií Svaté země na obnově Baziliky Narození Páně v Betlémě.

„Toto setkání mi nabízí příležitost, abych opět vyjádřil svou blízkost všem těm, kdo trpí konflikty, které po dlouhá desetiletí sužují Svatou zemi. Nejistá situace a nepochopení mezi stranami konfliktu nepřestávají ohrožovat bezpečnost, omezovat základní lidská práva a působit, že se mnozí rozhodují opustit svou zemi. Vzývám proto Boží pomoc a žádám všechny zainteresované strany, aby znásobily své úsilí k nastolení podmínek pro trvalý mír, založený na spravedlnosti a uznání práv všech. S tímto zřetelem je nutné vytrvale odmítat veškeré užívání násilí, diskriminaci všeho druhu a každý projev netolerance namířené proti lidem nebo židovským, křesťanským či muslimským místům kultu. Svaté město, jehož Status Quo je třeba hájit a zachovávat, by mělo být místem, kde všichni mohou žít v míru, v opačném případě bude pro všechny do nekonečna pokračovat spirála utrpení.“

Papež František pozdravuje všechny křesťany žijící ve Svaté zemi a vyjadřuje přání, aby byli uznáváni jako integrální součást společnosti a plnoprávní občané. Jak poznamenal, jejich úsilí o společné dobro, smíření a svornost bude tím účinnější, čím lépe dokáží církve v tomto regionu postopovat společně. Jejich spolupráce je obzvláště důležité v oblasti podpory rodin a mladých křesťanů, aby nebyli nuceni emigrovat. S odvoláním na Ježíšovu velekněžskou modlitbu pak Svatý otec potvrdil odhodlání pracovat pro plnou jednotu mezi křesťany:

„Dobře vím, že některé rány minulosti nadále poznamenávají paměť mnohých. Není možné změnit běh dějin, přesto však – aniž bychom zapomínali na velké nedostatky lásky, k nimž došlo v minulých staletích, obraťme společně pohled k budoucnosti plného smíření a bratrského společenství a přičiňme se k ní již teď, jak si to přeje Pán. Kdybychom tak neučinili, spočívala by nás těžká vina, znamenalo by to neuposlechnout naléhavéhé Kristovy výzvy a znamení času, která Duch rozsévá na cestě církve. Vedeni tímto Duchem, nedovolme, aby vzpomínky na doby poznamenané vzájemným mlčením či obviňováním se navzájem, obtíže přítomné chvíle a nejistoty budoucnosti bránili ve společné cestě směrem k viditelné jednotě, ve společné modlitbě a v práci pro hlásání evangelia a službě těm, kteří jsou potřební.“

Jak dodal Svatý otec, znamením naděje je také teologický dialog mezi katolíky a pravoslavnými, na němž se řecký ortodoxní patriarchát aktivně a konstruktivně podílí. V závěru své promluvy k patriarchovi Theophilovi III. papež zdraví všechny křesťany Svaté země i příslušniky jiných velkých nábožesntví a vyjadřuje přání, aby brzy nadešel den, který přinese pevný a trvalý mír. „Vyprošujte Jeruzalému pokoj: Kéž v klidu žijí ti, kdo tě milují! (...) Pro své bratry, pro své druhy vyhlašuji: „Budiž v tobě pokoj!“ – končil papež František slovy 122. žalmu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.