Papež: Máme být bohatí, ale jenom v Bohu

23.10.2017 

V době tolika kalamit a nespravedlností, o nichž informují média, pozvedněme úpěnlivou modlitbu k Bohu, ať obrátí srdce lidí, aby poznali Pána a neklaněli se bůžkovi peněz – kázal dnes papež František při ranní mši svaté v kapli Domu sv. Marty.

Dnešní evangelium (Lk 12,13-21) podává podobenství o člověku bohatém na peníze, které jsou jeho bůžkem, a ukazuje, že lpět na pozemských dobrech je marnost, zatímco pravým pokladem je vztah k Pánu. Onen boháč, kterému se na poli hojně urodilo, se nezastaví, ale myslí na rozšíření svých stodol, sní o dlouhém životě a hromadění majetku až do omrzení. Nikdy není nasycen a stává se součástí proudu vyhroceného konzumismu – komentoval papež.

Bůh klade meze tomuto lpění na penězích, stane-li se člověk otrokem peněz. Není to bajka, kterou se vymyslel Ježíš. Je to skutečnost. Je to dnešní realita. Mnoho lidí žije, aby se klanělo penězům, z nichž si dělají svého bůžka. Mnoho lidí žije jenom proto, a žijí beze smyslu. »Tak to dopadá s tím, kdo si hromadí poklady – říká Pán – ale není bohatý před Bohem« (v.21). Nevědí, co znamená být bohatý před Bohem.

Římský biskup pak zmínil obdobnou epizodu, která se udála před lety v Argentině – „v jiné diecézi“, jak často označuje Buenos Aires – kde si jeden podnikatel, ačkoli věděl, že je vážně nemocen, umanul zakoupit luxusní vilu, aniž by přemýšlel o tom, že zanedlouho stane před Bohem. I dnes existují lidé hladovějící po penězích a pozemských statcích. „Mají nadbytek, ale tváří v tvář dětem, kterým chybějí léky, škola a jsou opuštěny, lze mluvit o idolatrii, která zabíjí a produkuje lidské oběti“ – neváhal říci papež.

Tato idolatrie působí smrt mnoha lidem. Pomysleme jen na jeden případ: 200 tisíc dětí rohingyů v uprchlických táborech. Je tam 800 tisíc lidí, z nichž 200 tisíc tvoří děti. Stěží dostanou najíst, jsou podvyživené, bez léků. Také dnes se to děje. Není to něco, co Pán říká o tamté době, nikoli. Dnes. A naše modlitba musí být silná: Pane, prosím dotkni se srdcí lidí, kteří se klanějí bůžku peněz. Dotkni se i mého srdce, abych do toho neupadl a abych dovedl vidět.

Dalším důsledkem chamtivosti – pokračoval Petrův nástupce – je válka, včetně té – takříkajíc – rodinné.

Všichni víme, co se děje, když jde o dědictví. Rodiny se rozdělí a vzájemně se nenávidí. Pán mluví v závěru s jemným důrazem o obohacení před Bohem. To je jediná cesta. Bohatství, ale v Bohu. A není to pohrdání penězmi, nikoli. Jde o chamtivost, jak říká. Chamtivost a život lpící na penězích.

Ano, naše modlitba musí být silná – končil papež své ranní kázání v Domě sv. Marty – abychom měli pevný základ svojí existence v Bohu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.