Noví blahoslavení mučedníci ze Španělska 1936-37

21.10.2017 

Španělsko má ode dneška 109 nových blahoslavených. Všichni jsou mučedníky z let 1936 - 1937, kdy tuto zem pustošilo revoluční blouznění komunismu, a patřili k misijní kongregaci Neposkvrněného srdce blahoslavené Panny Marie, neboli klaretinů, jak se nazývají podle svého zakladatele sv. Antonína Maria Claret (1807-1870).
Svoji víru v Krista dosvědčili v několika španělských městech - Barcelona, Sabadell, Vic, Lérida, Cervera, Valencia a Santander - kde se stali cílem tupé nenávisti interbrigadistů, jak se nazývali cizinci, kteří tehdy ve Španělsku se zbraní v ruce šířili komunistické bludy. Mimochodem 2200 občanů tehdejšího Československa tvořilo jedno z nejpočetnějších národnostních zastoupení těchto militantních šiřitelů marx-leninské ideologie.
Sobotní beatifikace se konala v bazilice Svaté Rodiny v Barceloně a blahořečil je papežovým jménem prefekt Kongregace pro svatořečení, který pro Vatikánský rozhlas odpověděl na otázku, proč církev oslavuje mučedníky:

Církev slaví mučedníky nikoli jako odvetu, nýbrž jako opětovnou nabídku věčného zákona křesťanské lásky, která nezná hranic. Křesťanství nabízí kulturu pokoje a bratrství a nikoli války a rozdělení. Křesťanství neprodukuje květy zla, nýbrž květy dobra.

Říká italský kardinál Angelo Amato na okraj dnešní beatifikakce dalších španělských mučedníků z doby komunistické hrůzovlády ve Španělsku ve třicátých letech minulého století.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.