Papež ke kněžím na postgraduálním studiu: Nepodlehněte akademismu a kariérismu

21.10.2017 

U příležitosti třístého výročí nalezení milostného obrazu P. Marie z Aparecidy přijal dnes papež František komunitu Papežské brazilské koleje (Pontifício Colégio Pio Brasileiro). Svatý otec přivítal také sestry a zaměstnance této instituce, kteří pomáhají vytvářet domácí prostředí pro kněze z brazilských diecézí studující na římských univerzitách a dalších institutech.
Situace kněze, který odchází z pastorace a stává se studentem, může vyvést z rovnováhy čtyři pilíře podpírající kněžský život, totiž duchovní, akademickou, lidskou a pastorační dimenzi. Ačkoliv akademický rozměr života v tomto období nad ostatními převažuje, neznamená to, že by ostatní měly být zanedbávány:

Je nezbytné pečovat o duchovní život: každodenní mši svatou, každodenní modlitbu, lectio divina, osobní setkání s Pánem, modlitbu růžence,

zdůraznil papež František. Stejně tak doporučil pokračovat dle možností v apoštolských aktivitách a dbát na to, aby se pod tlakem samoty, nevytrácel ekleziální a misionářský rozměr studia.

Zanedbávání těchto dimenzí otevírá brány některým „nemocem“, které mohou zachvátit studujícího kněze, jako například „akademismus“ či pokušení učinit ze studia pouhý prostředek k seberealizaci. V obou případech nakonec dochází k udušení víry, kterou jsme povoláni opatrovat, jak to sv. Pavel žádal po Timoteovi: „Opatruj, co ti bylo svěřeno! Vyhýbej se prázdným světským řečem a opačným naukám nepravého poznání. Někteří se na to (poznání) odvolávali a zbloudili ve víře“ (1 Tim 6, 20-21). Nezapomínejte prosím vás na to, že dříve než učitelé a doktoři jste a musíte zůstat kněžími, pastýři Božího lidu!

Nejlepší zárukou zachování rovnováhy všech čtyř pilířů, které podpírají kněžský život, je pěstovaní bratrských vztahů mezi kněžími, pokračoval papež s odkazem na nové směrnice pro kněžskou formaci (Ratio Fundamentalis, č. 82). Kněžské bratrství je zároveň také nosnou osou permanentní formace:

Zakládá se to na skutečnosti, že skrze kněžské svěcení máme účast na jediném Kristově kněžství a tvoříme tak skutečnou rodinu. Milost svátosti do sebe vtahuje a pozvedá naše lidské vztahy (...) V praxi to znamená uvědomit si, že prvním předmětem naší pastorační lásky má být náš bratr v kněžství: »Jeden druhého břemena neste – vybízí apoštol - a tak naplníte Kristův zákon« (Gal 6,2).“

Řekl Svatý otec kněžím z Papežské brazilské koleje a povzbudil je ke sdílení radostí i úkolů akademického života, ke vzájemné podpoře ve chvílích stesku a k bratrskému životu jako v rodině, kde není nikdo ponechán stranou, byť by jeho jednání bylo diskutabilní. Boží lid potřebuje vidět, že jeho kněží se mají navzájem rádi a žijí jako bratři, kladl svým hostům dále na srdce papež František a zmínil také situaci v jejich vlasti:

V této obtížné chvíli vašich národních dějin, kdy se zdá, že mnoho lidí ztrácí naději na lepší budoucnost kvůli ohromným sociálním problémům a skandální korupci, Brazílie potřebuje, aby její kněží byli znamením naděje. Brazilci potřebují vidět jednotný, bratrský a solidární klérus, kněze, kteří společně čelí překážkám a nepodléhají pokušení protagonismu nebo kariérismu.

Nabádal papež František a vyslovil přesvědčení, že Brazílie z krizové situace vyjde a že kněží v tom sehrají svoji roli. Na závěr povzbudil brazilské kněze studující v Římě, aby prosili o pomoc P. Marii, kterou vzývají pod jmeném Aparecida, aby učinila jejich komunitu školou bratrství, a každého z nich proměnila v kvas jednoty uvnitř vlastní diecéze.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.