Biskupové V4: Za Evropu a za pomoc blízkovýchodním uprchlíkům k návratu do vlasti

20.10.2017 

Biskupové našeho regionu za pomoc blízkovýchodním uprchlíkům k návratu do vlasti Maďarsko. Nad křesťanskými kořeny Evropy a úkoly místních církví v naší oblasti se zamýšleli reprezentanti biskupských konferencí Střední a Východní Evropy na dvoudenním setkání v Budapešti. Českou republiku zastupoval kardinál Dominik Duka. Kromě visegrádské čtyřky se setkání účastnil také zástupce Chorvatska.

Biskupové navštívili historické město Visegrád, kde se už od středověku scházeli vládci a diplomaté z našich národů, a modlili se v Ostřihomské bazilice před oltářem společného patrona, sv. Vojtěcha.

V závěrečném prohlášení se biskupové přihlásili k výzvě papeže Františka odvážně se nasazovat pro náš kontinent, stejně jako k závěrům nedávného setkání Rady evropských biskupských konferencích v Minsku, které definovalo Evropu nejen jako území, ale jako duchovní úkol.
Biskupové se dovolávají kulturní identity Evropy, jejímž inspiračním zdrojem - navzdory sekularizaci - zůstává křesťanské náboženství. Druhou charakteristickou pak je velké množství národů s vlastním jazykem, historií a kulturní tradicí.
„V této rozmanitosti spatřujeme bohatství stvoření, Boží dar, který musíme uchovávat, chránit, rozvíjet a činit ho stále více prospěšným pro celé lidstvo. Národní příslušnost nesmí být důvodem nepřátelství, pohrdání druhými, ale spíše pomocí v chápání a úctě k ostatním národům a kulturám,“ píší biskupové. Zdůrazňují dále, že Evropa má být pravou rodinou národů, v níž se její členové chovají ve vzájemné úctě, znají se a snaží se pracovat pro společné hodnoty.

Modlíme se a pracujeme – prohlašují biskupové - na prvním místě za Evropu, aby respektovala lidský život od početí až do přirozené smrti a byla pohostinným místem pro rodiny; dále aby respektovala individuální a kolektivní náboženskou svobodu, která náleží lidské osobě z titulu její důstojnosti, a konečně aby přiznala národům možnost spravedlivě respektovat ta náboženství, která nejvíce přispěla k formování její kultury a identity.

„Se vstřícným pohledem objevujeme a spatřujeme Krista samého ve všech lidech, zejména v chudých, trpících, v lidech bez domova a v těch, které zasáhla válka a jsou nuceni opustit svou zemi,“ píší dále reprezentanti biskupů Střední a Východní Evropy. „Z toho důvodu navrhujeme konkrétní iniciativu našich biskupských konferencí na pomoc uprchlíkům, kteří žijí na Blízkém východě a očekávají možnost návratu do svých vesnic a měst.“ Zvláštní solidaritu vyjadřují těm, kdo jsou terčem násilí a pronásledování kvůli své křesťanské víře, jejichž věrnost a svědectví je duchovní útěchou také pro křesťany v našich zemích. V závěru biskupové vzývají přímluvu mučedníků nacismu a komunismu, kteří – jak dodávají - nás učí odpuštění, milosrdenství a duchovnímu smíření. Jim také svěřují přímluvu za mír, smíření a autentický rozvoj lidské rodiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.