Papež: Násilí a nespravedlnost ve jménu náboženství těžce uráží Boha

18.10.2017 

Ještě před generální audiencí papež František přijal v salonku auly Pavla VI. osmdesát zástupců nevládní organizace, nazvané „Světová náboženství za mír“ (Religions for Peace), ve které katolickou církev zastupuje nigerijský kardinál John Onaiyekan. Římský biskup představitelům světových náboženství připomenul, že mír je Božím darem a zároveň lidským výdobytkem. Povoláním věřících všech náboženství je proto za mír prosit, vzývat jej a pracovat pro něj.

“Náboženství se svými duchovními a mravními zdroji mají výjimečnou a nezastupitelnou roli při budování míru. Nemohou vystupovat neutrálně a tím méně ambivalentně. Kdo se ve jménu náboženství dopouští násilí nebo nespravedlnosti, těžce uráží Boha, který je pokojem a zdrojem pokoje a který v člověku zanechal svůj otisk moudrosti, moci a krásy.“

Náboženství tudíž mají podporovat mír skrze spravedlnost, bratrství, odzbrojení a péči o stvoření, pokračoval Svatý otec.

“Náboženství mají také společně podporovat integrální ekologii. Bible nám v tom pomáhá, protože nás přivádí ke Stvořitelovu pohledu: „Bůh viděl, že je to dobré“ (Gn 1,31). Náboženství mají prostředky na to, aby pokročila v morálním spojenectví, které by prosazovalo úctu k lidské důstojnosti a péči o stvoření.“

Důvěřujme tedy v pomoc Všemohoucího a v dobrou vůli věřících i mnoha jiných lidí, loučil se papež s náboženskými představiteli.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.