K řešení situace na Blízkém východě chybí politická vůle

2.11.2004 

Slova o míru ve Svaté zemi se nesetkávají s dostatečnou politickou vůlí vedoucí k činům ? uvedl na fóru OSN stálý pozorovatel Svatého Stolce, arcibiskup Celestino Migliore. Vystoupil s příspěvkem v debatě nad zprávou o situaci palestinských uprchlíků na Blízkém Východě. Arcibiskup Migliore si všímá nechuti mezinárodní společnosti přimět izraelské a palestinské představitele k jednání. Nedostatek politické vůle a mezinárodního nátlaku se přičinil o to, že tzv. Road Map?, mírový plán pro Blízký Východ se zatím neprosadil. Plán, který oficiálně podporují Spojené Státy, Rusko, Evropská Unie i OSN, počítá s vytvořením nezávislého Palestinského státu.

Vatikánský stálý pozorovatel připomněl, že při realizaci ?Road Map? je třeba řešit také status Jeruzaléma. Zopakoval výzvu Svatého Stolce, aby mezinárodní komunita zaručila obyvatelům Jeruzaléma svobodu vyznání a věřícím všech náboženství a národností volný přístup na svatá místa. Jeruzalém je společným dědictvím věřících. Přesto dnes ani místní společenství nemají vždy přístup do tamních svatyň ? uvedl nuncius Migliore.

Trvající násilí, hospodářská krize i opakované omezování svobody pohybu přiměly mnoho lidí k opuštění domovů. Pomoc uprchlíkům zajišťují mezinárodní organizace, včetně Papežské mise pro palestinské záležitosti. Za normálních okolností jsou to povinnosti místní správy ? uvedl arcibiskup Migliore na fóru OSN v New Yorku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.