Papež potvrdil mandát františkánské kustodie Svaté země

17.10.2017 

„Jste vyslanci veškerého Božího lidu v místech, kde se „Slovo stalo tělem a přebývalo mezi námi“ (Jan 1,14), píše Petrův nástupce františkánům ve Svaté zemi, kteří letos oslavují osmisté jubileum tamějšího působení. O Letnicích v květnu roku 1217 totiž sv. František při generální kapitule rozhodl o nové misijní a univerzální dimenzi řádu a následném vyslání bratrů do všech zemí. Vznikla tak nová františkánská provincie ve Svaté zemi, původně nazývaná zámořská či syrská. Papež Klement VI. pak o sto let později bulou Gratias agimus (1342) povrdil právo františkánského řádu na kustodii Svaté země.

Papež František dnešním listem obnovuje tento mandát a vyzývá bratry, aby byli radostnými svědky Zmrtvýchvstalého ve věrnosti římskému biskupovi, v chudobě a jednoduchosti a za vytrvalé modlitby a kontemplace. Svatý otec poté vypočítává rozličná hlediska jejich činnosti – od dialogu s různými kulturami, etniky a náboženstvími přes péči o katolické poutníky po archeologická bádání a biblická studia ve shodě s výrokem sv. Jeronýma ( který mnohá léta prožil v Betlémě ): „Vždyť neznat Písmo znamená neznat Krista“ (Commentarii in Isaiam, Prologus: PL 24,17).

Jak papež dodává, františkáni ve Svaté zemi slouží také místnímu církevnímu společenství ve školství, péči o nemocné a staré lidi. Jejich dílo podporuje jménem Petrova nástupce Kongregace pro východní církve, jejíž prefekt právě zahájil návštěvu Svaté země, a také každoroční sbírka. Františkánským řeholníkům pak papež v závěru svého poselství připomíná slova jejich zakladatele: „Radím, napomínám a vybízím své bratry v Pánu Ježíši Kristu, když jdou světem, aby se nepřeli a nehádali o slovíčka (2 Tim 2,14), ani neposuzovali ostatní, ale byli tiší, mírumilovní, skromní, vlídní, pokorní (Tit 3,2) a mluvili s každým uctivě a slušně“ (Potvrzená řehole, Spisy sv. Františka 85).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.