Libanonský patriarcha Raï: Je nutné zdůrazňovat právo uprchlíků na návrat do vlasti

14.10.2017 

Hluboké obavy o kulturní i politickou identitu své země vyjádřil maronitský patriarcha Antiochie, kardinál Béchara Boutros Raï. Při společné audienci východních patriarchů a arcibiskupů větších měl na začátku týdne možnost promluvit o problémech Libanonu s papežem Františkem (9. října). Setkání, které zahájilo plenární zasedání Kongregace pro východní církve, probíhalo podle modelu přijatého pro návštěvy ad Limina, a odvíjelo se tedy v otevřeném dialogu. Hovoří kardinál Béchara Boutros Raï:

„Poděkoval jsem Svatému otce za jeho vystoupení ve prospěch míru, ukončení válek a uprchlíků. Řekl jsem však také Svatému otci, že je zapotřebí, aby jeho hlas spolu s hlasem Svatého stolce, byl stále silněji slyšen a vedl k ukončení války a k návratu uprchlíků. Jejich právem – jakožto občanů – je vrátit se do vlasti a zachovat svou vlastní kulturní a občanskou identitu.
Načrtl jsem také velké nebezpečí, které v současnosti hrozí Libanonu, protože velký konflikt mezi sunnity a šíity, který probíhá na Blízkém východě, ovlivňuje veškerá vnitrostátní rozhodnutí. Největší problém, jemuž musíme čelit, spočívá v tom, že jsme přijali jeden milion 700 tisíc syrských uprchlíků, kteří se připojili k půl milionu Palestinců. Uprchlíci tedy tvoří více než polovinu obyvatel Libanonu. Po lidské stránce jsme s nimi solidární. Nicméně v dlouhodobé perspektivě představují pro Libanon veliké nebezpečí a hrozbu. Je tedy nutné, aby válka skončila, byl nastolen mír a tito lidé se mohli vrátit do své vlasti.”

Řekl o svém rozhovoru s papežem Františkem libanonský kardinál Béchara Boutros Raï.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.