Svatý otec: Bez modlitby věřících nemůže Petrův nástupce plnit své poslání

14.10.2017 

Svatý otec dnes přijal na audienci členy Modlitební ligy blahoslaveného císaře Karla za mír mezi národy. Takzvaná Gebetsliga má pobočky v 11 evropských zemích, včetně České republiky, a také v USA a Kanadě. Jejím předsedou je lucemburský arcibiskup Fernand Franck. Neformálně ji založili Karlovi nejbližší již za jeho života v jeho útlém věku (1895) a církevně byla uznána jako zbožné sdružení tři roky po jeho smrti v roce 1925. V roce 1938 čítalo 25 tisíc členů. Nového rozmachu dosáhlo toto sdružení v souvislosti s beatifikačním procesem, který vyvrcholil blahořečením Karla Habsburského 3. řijna 2004 papežem Janem Pavlem II.

„Vaše výroční shromáždění,“ – řekl papež František v úvodu své promluvy k delegaci tohoto sdružení – se koná v historickém kontextu stého výročí mírové iniciativy papeže Benedikta XV., kterou mezi tehdejšími zodpovědnými politickými činiteli podpořil pouze blahoslavený císař Karel v hluboké touze ukončit masakr První světové války.“

Tři cíle má Modlitební liga, jak zdůraznil váš předseda, totiž hledat a následovat Boží vůli, zasazovat se o mír a spravedlnost a prosit Boha o odpuštění za všechna bezpráví v dějinách. Tyto cíle byly vlastní blahoslavenému Karlovi jakožto státníkovi, manželovi a otci rodiny a jakožto synovi církve. Svěřil se Boží vůli, přijal utrpení a nabídl svůj život jako oběť za mír ustavičně podporován láskou a vírou svojí manželky, Boží služebnice Zity. Výzvy naší doby vyžadují spolupráci všech lidí dobré vůle, zejména modlitbou a obětí. Proto vás vybízím, abyste plnili svůj slib podílet se modlitbou a osobním nasazením na různorodém úsilí papeže o mír. Bez modlitební podpory věřících nemůže Petrův nástupce ve světě plnit své poslání. Počítám také s vámi. Svěřuji vás mateřské ochraně Nejsvětější Panny Marie a přímluvě blahoslaveného císaře Karla a ze srdce uděluji vám a vašim drahým apoštolské požehnání.

Řekl papež František na setkání se členy Modlitební ligy blahoslaveného císaře Karla za mír mezi národy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.