Kard. Baldisseri: Na před-synodu jsou zváni i nevěřící

7.10.2017 

Nechceme mladé lidi pouze jako auditory během synodního shromáždění, máme pro ně také aktivní roli – říká kardinál Lorenzo Baldisseri. V rámci příprav na synodu o mladých ohlásil papež tento týden také jakousi před-synodu, na kterou jsou zváni delegáti mladých lidí ze všech končin světa, z různých katolických organizací, ale také jiných vyznání, ba dokonce nevěřících.

„Ano, plánujeme to tak, protože shromáždění je věnováno mladým obecně, tedy nejen katolíkům, ale i nevěřícím. Mladí potřebují svůj prostor. Dnes jsme svědky toho, že mladí jsou schopni se zařídit a vytvořit si svůj vlastní prostor. Chceme tedy, aby se sami vyjádřili. Musíme jim naslouchat, a pak je doprovázet ve správném smyslu slova, totiž překládat jim významné návrhy, poskytovat jim konkrétní ukazatele a, je-li to potřeba, také napomenutí, avšak vždy s respektem k jejich autonomii a svobodě.“

Řekl Vatikánskému rozhlasu generální sekretář Biskupské synody, kardinál Lorenzo Baldisseri. Před-synodální shromáždění s delegáty mládežnických skupin bude probíhat v Římě ve dnech 19. až 24. března příštího roku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.