Římský biskup vyzval k procesu národního smíření v Iráku

5.10.2017 

Násilné vysídlení křesťanů, obnova zničených vesnic a návrat běženců na Ninivskou planinu, kanonické právo východních církví, liturgické otázky, pastorace nových povolání – to jsou pouze některá témata, kterými se zabývá synoda chaldejské církve, zasedající v těchto dnech v Římě. Dvacet jejích členů v čele s předsedou, babylónským patriarchou Louisem Raphaëlem Sako, přijal papež František během dnešního dopoledne a požádal je o tlumočení pozdravů věřícím v „milované irácké zemi“. Ačkoli pro některé Iráku se uzavřela tragická stránka jejich dějin, zbývá ještě hodně práce, podotkl papež, a vyzval k postoji dialogu, jednoty a spolupráce jak s ostatními církvemi, tak s představiteli veřejného života.

“Toto úsilí je ještě nezbytnější v aktuálním iráckém kontextu, kterému opět hrozí nejistá budoucnost. Je zapotřebí zahájit proces národního smíření a spojeným úsilím všech složek společnosti dospět ke sdílenému řešení ku prospěchu celé země. Přeji si, abyste vám nechyběla duševní síla, naděje a pracovitost, kterými se vyznačujete.“

Ninivská planina, na které podle tradice hlásal evangelium apoštol sv. Tomáš, před světem odjakživa vystupovala jako kolébka civilizace, dialogu a setkání. Je proto důležité, aby křesťané čerpali posilu z těchto dávných kořenů a podporovali vztahy vzájemné úcty i mezináboženský dialog, pokračoval Svatý otec.

“Chtěl bych vás povzbudit také v souvislosti s novými kandidáty kněžské služby a řeholního života. Církev trpí nedostatkem povolání – měla by však zabránit tomu, aby do seminářů přijímala lidi, které si Pán nepovolal. Je zapotřebí dobře zkoumat povolání mladých lidí a prověřovat jeho ryzost. V opačném případě totiž zatížíme církev hypotékou…“

Formace seminaristů by poté měla sladit čtyři životní rozměry – lidský, duchovní, pastorační a intelektuální – a pokračovat v trvalé formaci kněží, připomněl papež František. Největším požehnáním pro kněze i seminaristu je ale blízkost a otcovský vztah jeho biskupa, který by měl vždy a ke všem být milosrdný jako Otec, zdůraznil Petrův nástupce v dnešní promluvě k biskupům chaldejské církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.