Petrův nástupce: Kompromis v otázkách víry odporuje Pravdě

5.10.2017 

Bohatý program dnešních dopolední audiencí zahájil papež František setkání se stovkou kněží lyonské arcidiecéze v Klementinském sále Apoštolského paláce. Bylo soukromé a odehrávalo se za zavřenými dveřmi.
Na témže místě poté Svatý otec přijal delegaci Spojených biblických společností, United Bible Societies, organizace, která od roku 1946 podporuje národní biblické společnosti z různých zemích. Dvanáct členů jejího výboru pro vztah s církvemi doprovázel nigerijský kardinál John Onayiekan. Papež František popřál milost Ducha svatého všem, kteří vynakládají veškeré úsilí na zpřístupnění evangelia v nejrůznějších jazycích a za využití mnoha forem sociální komunikace.

“Jsme služebníky Slova, přinášejícího spásu, které se k Pánu nevrací bez účinku. Je proto nezbytné, aby nás toto slovo takříkajíc „zraňovalo“ a naše ústa tak vyjadřovala to, čím překypuje srdce. Boží Slovo totiž „proniká až k rozdělení duše a ducha, kloubů a morku, a pronáší soud i nad nejvnitřnějšími lidskými myšlenkami a hnutími (Žid 4,12).“

Jsme služebníky Slova věčného života a věnujeme čas těm, které milujeme, pokračoval Svatý otec. Zde se jedná o lásku k Bohu, který k nám promluvil, „vyšel“ sám ze sebe a stal se tělem. Proto je životně důležité, aby dnes církev vycházela zvěstoval evangelium všem, na všech místech, při každé příležitosti, neprodlene, bez zdráhání a beze strachu. Boží slovo je zároveň Slovem smíření a pravdy, zdůraznil papež František.

“Jsme přesvědčeni, že „jednotu, již chce Bůh, lze uskutečnit jen společným přilnutím k celému obsahu zjevené víry. V otázce víry je kompromis protikladem Boha, který je Pravda. Kdo by mohl považovat za správné takové smíření, k němuž by v těle Krista, jenž je "cestou, pravdou a životem" (Jan 14,6), došlo na úkor pravdy? (Ut unum sint,18)“

Jsme služebníky Slova mocného Boha, které osvěcuje, chrání, hájí, uzdravuje a osvobozuje. Mnozí naši bratři a sestry byli kvůli Němu uvrženi do vězení a ještě více jich zaplatilo krví své svědectví víry v Ježíše Krista, připomenul v závěru papež František. Kráčejme tudíž společně, aby se „Boží slovo stále více šířilo“ (Sk6,7), modleme se, aby se „naplňovala Otcova vůle“ (Mt 6,10), a pracujme společně na tom, aby se nám „stalo podle Pánova slova“ (Lk 1,38), loučil se římský biskup s delegací Spojených biblických společností.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.