Evropo, neboj se být sama sebou - prohlášení CCEE

3.10.2017 

„Církev miluje Evropu a věří v její budoucnost. Evropa neznamená pouze území, nýbrž duchovní zadání.“ Těmito slovy začíná závěrečné poselství plenárního zasedání Rady evropských biskupských konferencí, které probíhalo ve dnech 27. září až 1. října v hlavním městě Běloruska. Biskupové se připojují k papežově přání nového a odvážného nasazení pro Starý kontinent. S vědomím, že jsme posly Radostné zprávy při tom nemůžeme chybět – dodávají biskupové. „Ježíšovo evangelium je věčným pramenem evropských dějin, její humanistické civilizace, demokracie, lidských práv a povinností. Stejně tak je také jejich nejbezpečnější zárukou!“ Biskupové se staví za duchovní a etické ideály, které vždy byly duší a osudem Evropy, stejně jako za trvalou cestu smíření, která je nejen součástí dějin, ale také života, a ústí k docenění různých tradic a náboženství.

Biskupové vybízejí náš kontinent k otevřenosti náboženství, transcendenci, solidárním vztahům, společenství a evangeliu, jako k hodnotám, které ukázaly jedinečnou důstojnost lidské osoby, a –navzdory chybám, k němž rovněž docházelo - inspirovaly cestu Evropy. V tomto duchu biskupové vnímají také fenomén migrace, „ve smyslu přijetí, integrace a legálnosti, navzdory obtížím a obavám, s vědomím nezbytné společné odpovědnosti.“
V souvislosti s připravovanou synodou o mladých lidech biskupové analyzovali některé jevy dnešní individualistické společnosti, která plodí nejistoty a samotu. Oproti tomu chtějí kráčet po boku mladých, aby mohli vnímat evangelium jako velké přitakání životu, lásce, svobodě a radosti, jedním slovem přitakání Kristu.
„Neboj se, starobylá Evropo, být sama sebou, vydej se znovu na cestu Otců, kteří si tě vysnili jako dům lidů a národů, plodnou matku synů a civilizace, zemi otevřeného a integrálního humanismu,“ píší v závěru svého poselství biskupové a ujišťují, že církev kráčí po boku Evropanů s pohledem upřeným ke Kristu a s evangeliem v ruce, vstříc budoucnosti smíření, spravedlnosti a míru“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.